Valg av rifle

Fra toppen: Blaser R93 Proff, Sauer 202 Jaktmtach, T/C Contender

Fra toppen: Blaser R93 Professional, Sauer 202 Jaktmatch, T/C Contender

Det hender ofte at venner av meg, som nettopp har tatt jegerprøven, lurer på hvilken rifle de skal kjøpe. Dette innlegget har som hensikt å hjelpe en førstegangsjeger med å få oversikt over hva som finnes der ute. Personlig mener jeg at det meste av dagens nye rifler har god nok presisjon til jakt , og at det som regel er skytteren det står på.

Den ferske jegeren bør, før han begynner å se på merker, stille seg noen spørsmål. Disse spørsmålene er for å kunne luke ut rifler som er uaktuelle ihht. de kravene jegeren har.

-Hva skal du jakte?

Hvilke dyr skal du jakte? Er det kun småvilt, eller har du kanskje mulighet for å bli med på elgjakt i fremtiden? Kanskje litt langsholdsskyting? Hvilket kaliber rifla skal være, er avhengig av dette spørsmålet . De tre store kalibrene i Norge er 6,5×55, .308 og 30-06. Jeg vil senere komme tilbake til disse kalibrene med bruksområder. Så snart du har funnet ut bruksområdet, kan vi gå videre til neste spørsmål.

-Hvordan skal du jakte?

Det å dra med seg den tunge langholdsrifla i bratte vestlandslier går selvfølgelig helt bra, men du blir unødvendig sliten. Samtidig vil en rifle med billig optikk gjøre seg dårlig under måneskinnsjakten på bøen. Dette med optikk kommer jeg tilbake til i et annet innlegg.  Ved å finne ut av hvordan du skal jakte, hjelper dette deg også til å kutte ned på listen over aktuelle våpen.

-Skal du lade selv?

De fleste førstegangskjøperne lader ikke selv, og det er noe som må tas hensyn til. De tre store kalibrene i Norge er allerede nevnt, men det finnes mange andre også. Noen særere enn andre. Jeg vil personlig ikke anbefale en fersk jeger ukurant ammunisjon da dette blir dyrt å trene med. For en fersk skytter er mengdetrening viktig, og høy pris på ammunisjon kan gjøre dette svært dyrt. Ved å velge 6,5×55, .308 eller .30-06 gjør en aldri noen feil. Disse er alle lovlige til alt vilt i Norge.

-Hvor mye penger vil du bruke?

Her er det viktig å tenke på at du bør bruke minst like mye penger på optikken, som på rifla. Det nytter ikke med en supergod rifle, dersom du ikke klarer å se dyret igjennom kikkerten. I verste fall kan en dårlig kikert føre til skadeskyting, da treffpunkt kan ha forandret seg. Hvor mye du vil bruke på rifla, er opp til den enkelte, men bestem deg gjerne på forhånd slik at du lettere kan finne deg det våpenet som passer nettop deg.

-Skyter du links eller recht?

Mange rifler leveres ikke i links, så dette er en rask måte å kunne kutte ned på listen over aktuelle våpen. Links, tysk for venstre, vil altså si at du skyter venstrehendt. Enkelte høyrehendte skyter links pga øyedominant, men dette er sjeldent.

Med disse fire parameterne på plass, burde du ha sånn cirka kontroll på hvilken type rifle du ønsker å kjøpe. Neste steg blir å fastsette kaliber. Enkelte rifler, gjerne de amerikanske, leveres ofte ikke i 6,x5x55. For å hjelpe litt på vei, kommer det nå en oversikt over hvilke kalibre jeg anbefaler til de forskjellige dyrene. Jeg kommer ikke til å nevne alle kalibre som finnes der ute, og heller ikke alle dyr som er jaktbare i Norge, men det gir forhåpentligvis en oversikt.

Opp til hares størrelse, men ikke hare: .22lr. Alle burde ha en .22lr. Det gir billig mengdetrening, er morsomt å skyte med, samt at du lett ser feilene du gjør.

Hare til rådyr, men ikke rådyr: .223Rem. Dette er en annen folkekjær patron. Selv om .223Rem er godkjent på rådyr, anbefaler jeg den ikke til en førstegangsjeger da den setter høyere krav til kule/plassering enn større kalibre.

Rådyr til elg: 6,5×55, .308, .30-06. Det er en evig diskusjon om 6,5×55 er kraftig nok på elg. Jeg venter enda på skikkelig dokumentasjon på at den ikke er det. 6,5×55 er kanskje ikke best på elg, men dyret dør. .308 og .30-06 bruker samme kulediameter, men .30-06 har lengre hylse, og dermed plass til mer krutt. Dette er en egenskap hjemmeladerne setter stor pris på. I ferdigladd ammunisjon er det ofte  små forskjeller. Det skal være verdt å tenke på at .308 passer bedre dersom du skal kappe løpet for å sette på lyddemper. .308 har også den egenskapen at den passer inn i korte kasser, for de riflene som leveres med det.

Så litt mer detaljer på hva som er forskjellene på de riflene du fortsatt har på listen din.

Kort/lang kasse?

Som nevnt tidligere er enkelte patroner så korte at de får plass i en kort kasse. Dette gjør våpenet kortere, lettere og mer hendig. Kanskje ikke det viktigste valget, men verdt å tenke på. .308 er en typisk patron for kort kasse. Remington og CZ leverer rifler med korte kasser. Tikka T3 gjør ikke det. Et personlig valg er at dersom jeg hadde gått for en Tikka T3, ville jeg valgt .30-06 fremfor .308, siden jeg ikke kunne fått kort kasse uansett.

Systemrifle?

En systemrifle er et våpen der du kan bytte løp, etter behov på som f.eks Blaser R93/R8, Sauer 202 og Mauser M03. Dette er veldig greit dersom du har så mange våpen at du må begynne å tenke på våpengarderoben. Disse våpnene er ofte i en høyere prisklasse enn det førstegangskjøperen velger.

 Magasin?

Blaser R93 kommer med toppmating, magasinet tar 3 skudd.

Vil du ha løst magasin, hengslet magasin, eller toppmating? Det finnes forskjellige løsninger for magasiner, og du bør tenke på hva som passer deg  best. Magasinkapasitet er også noe en burde sjekke opp. Dersom du skal begynne med jaktfelt, er muligheten for 5 skudd i magasinet å anbefale.

Sauer 202 leveres med 3- eller 5-skuddsmagasin. Her vises 5-skuddsversjonen


Tre eller plastikk stokk?

De fleste førstegangskjøperne ønsker plaststokk, da dette er totalt vedlikeholdsfritt. Selv har jeg begge deler, og er fornøyd med dem til sitt bruk. Den gylne middelvei er gjerne lamiatstokk, men jeg synes personlig ingenting om dem.

Lyddemper?

Om du ønsker lyddemper eller ikke, er selvfølgelig en smakssak, jeg har lyddemper på alle mine rifler. Den demper lyden såpass at jeg slipper å dra med meg hørselsvern på jakt og demper rekylen såpass at jeg skyter bedre. Hvilken demper du skal velge, må du se på etter behov. Hovedregelen er at jo større lyddemper, jo bedre demper den og en ståldemper holder lengre, men er tynge.

Dette har bare vært en kort oversikt, men forhåpentligvis har du fått en liten oversikt over hva du bør tenke på ved kjøp av ny rifle. Det viktigste er å gå til sin lokale forhandler og kjenne litt på hva de har der. Kjenne på hva du får godfølelsen med.

Jeg har bevisst ikke nevnt noen merker i stor grad, men dersom du lurer på noe mer spesifikt, er det bare å spørre i kommentarfeltet.

Lykke til!

69 kommentarer på “Valg av rifle

 1. […] men det finnes mange andre meninger om dette. Noen nettsider som kan gi mer bakgrunn er disse: https://hjortefall.com/valg-av-rifle/ http://www.klikk.no/produkthjemmesider/jakt/article290179.ece […]

 2. oddarilda sier:

  Hvordan vil du vurdere dette merket og denne rifla til en førstegangskjøper. Nå har jeg ikke holdt og kjent på den enda, men skal ha meg en tur.

  • hjortefall sier:

   Hei, hvilken rifle/merke snakker du om? Var det kanskje en link som ikke kom med?

   -Ole

   • oddarilda sier:

    Ja, sorry her er linken http://www.xxl.no/jakt-vaapen/vaapen/rifler/vanguard-synthetic-s2-30-06-pakke-9006073

    Odd Arild

    Den 4. nov. 2012 kl. 21:00 skrev Hjortefall :

    > >

   • hjortefall sier:

    Hei Odd Arild.
    Weaderbyen er vel i utgangspunktet noe lik Howa 1500, med en litt annen løpsløsning slik jeg kan erindre. Fellesnevneren for disse to er at de er irriterendes presise rett ut av esken. Min bror kjøpte Howaen for noen år tilbake og den leverer gode samlinger da som nå. Det eneste jeg har å utsette på disse riflene er stokken. Disse har en tendens til å kjennes veldig billige ut, og for min del blir de litt for myke og veike i konstruksjonen. Men denne kan skiftes etterhvert, og du har et utall produsenter som leverer stokker som passer til både Howa og Weatherby. Med tid og stunder ville jeg kanskje også ha skiftet avtrekk på en slik rifle. Da enkelte av disse billigriflene har litt kryp i avtrekket, men dette er forskjellig fra rifle til rifle, så hvis du skal kjøpe rifla over disk så kjenn på avtrekket før du kjøper. Kikkerten kan jeg ikke si så mye om. Jeg har hverken hørt om eller sett dette merket før, men til en pakkepris på 6000,- så ville jeg ikke hatt store forventinger om knalloptikk! Kaliber 30.06 synes jeg personlig er et veldig bra kaliber. Det kan brukes bekymringsløst på alt norsk storvilt, og det er bra utvalg i ammo. Ikke er rekylen av det værste heller.

    Lykke til med valget.

    -Håvard

 3. Ole Marius Sve Hagen sier:

  Hei, eg har en Carl Zeiss Victory HT 3-12×56. har store planer om å kjøpe meg en langholdsrifle, og til den tenker eg å montere en Nightforce kikkert. Spørsmål: Korleis er Nightforce samanlikna med Zeiss med tanke på skummringsjakt? Veit at Zeiss er overlegen, men er forskjellen stor eller marginal?

  • hjortefall sier:

   Hei, jeg har desverre ingen erfaring med Nightforce. Som du sier vil det meste bli dårlig sammenlignet med en Zeiss HT. Det jeg tenker om Nightforce er at dette er en «taktisk» kikkert laget for langholdsskyting for det amerikanske markede. Amerikanerne er som regel ikke så veldig interessert i skumringsjakt. Jeg ville heller sett på Kahles 624i som er en god skumringskikkert, men trolig noe opp i prisklasse. Dette er selvfølgelig bare mine betraktninger da jeg ikke har erfaring med Nightforce. Håper dette var til hjelp.

   -Ole

 4. finn breidar holte sier:

  hei, jeg lurer på om det er et greit kjøp for en fersk skytter å begynne med en litt eldre mauser 308 til 8000- (står på finn.no)

  • hjortefall sier:

   Hei, nå vet jeg ikke hva som er gjort med mauseren, klarte ikke å finne den i farten, men sånn uten videre virker 8000 som en rimelig stiv pris. Personlig er jeg heller ikke så veldig glad i mauseren. Joda, den virker og var en fantastisk konstruksjon, men i mine øyne har den nå blitt utdatert. De krever ofte en del oppgraderinger, noe en nybegynner ikke burde stresse med, heller bruke tiden på skytebanen.
   For 8000 ville jeg personlig heller sett etter nyere rifler som Tikka T3, Remington 700, Howa 1500 evt Vanguard 2’en som xxl selger billig. Disse ligger ofte ute på finn til gode priser.

   -Ole

 5. Eivinn Myhren-Nøding sier:

  Hei!
  Jeg sliter litt med å ta en avgjørelse, og lurer på om dere kan hjelpe meg. Jeg skal kjøpe en «all round» rifle, og etter å ha undersøkt litt sitter jeg igjen med to pakketilbud.
  Det ene er en Weatherby Vanguard S2 med et Classic Diavari 2,5-10×50 og en TMM-45 demper.
  Det andre er en A-bolt med Minox ZA5i 3-15×50 (evt. et Leupold VX-R 3-9×50 Firedot) og en Maxim demper.

  Begge riflene er .308W med syntetisk stokk, og pakkeprisene er noenlunde de samme.

  -Eivinn

  • hjortefall sier:

   Hei, av disse to våpnene ville jeg valgt a-bolten. Av de eksemplarene jeg har prøvd har a-bolten hatt best presisjon. Den har i tillegg bedre tekniske løsninger samt bedre kvalitetsfølelse. Av kikkert ville jeg valgt zeiss classic’en, men om dette er pakketilbud så er jo ikke det mulig. Da ville jeg valgt Leupold’en. Minox har jeg riktignok aldri prøvd, men Leupold er et merke kjent for god kvalitet.

   -Ole

 6. Kristian Randen sier:

  Hei.

  Jeg skal kjøpe en rifle til elgjakt. Links. Hvilken av disse ville du valgt? http://www.finn.no/finn/torget/annonse?finnkode=43819553&searchQuery=rifle+links
  http://www.finn.no/finn/torget/annonse?finnkode=43307038&searchQuery=rifle+links

  Og har det noe å si om du kjøper privat eller fra forhandler? Holder det med 2,5×10 på kikkerten?

 7. hjortefall sier:

  Hei, til elgjakt ville jeg valgt Savagen (i .308) av disse to. Hovedsaklig fordi at .223 ikke er lovlig til elg. Nå er jeg ikke så veldig glad i Savage, men pga kaliberet så gjør det valget enkelt.

  Om du kjøper privat eller fra forhandler har noen forskjeller. Fra forhåndler får du en helt ny rifle med det som er av garantier, mens du må ta en større sjanse ved å kjøpe privat. På en annen side så er privat ofte mye billigere, og rifler er laget for å vare. Det blir en vurdering du må gjøre selv.

  Om 2.5-10 i forstørrelse holder på elgjakt kommer helt an på hvordan det ser ut der du skal jakte. Men generelt så holder det mer enn nok.

  -Ole

 8. Jim A Olsen sier:

  Hei.
  Jeg har en Tikka lux 558, win308, fra midt 80-tall. Synes at jeg har tendens til å dra av skuddet og lurer på å montere et uorginalt avtrekk fordi jeg har ikke et justerbart avtrekk eller snert. Tenker på avtrekk som du klemmer innover, så treffer et punkt hvor du vet at nå kommer skuddet (kalles matchavtrekk?). Hvor kan man kjøpe slike uorginale avtrekk?
  Og i tillegg har jeg bestemt meg for en lyddemper hvor det står imellom A-tec moduldemper eller Hausken… Jeg har 16mm løp og tenker å gjenge demper i M14x1 og bør jeg da kappe løpet ned til 45 eller 47 cm (Er en sjelden gang i Sverige på rådyrjakt). Hvilken demper kan være best egnet, og hvordan vil du tenke vedr. kappe løp. Jeg går endel på smygjakt, og da er vel kort børse bra?

  Mvh
  Jim

  • hjortefall sier:

   Hei,
   Jeg er desverre ikke kjent med Tikka 558 sin avtrekker, eller hvor det kan skaffes. Om du ønsker matchavtrekk, så kan det være mulig å sjekke opp om Timney produserer.

   Ang. valg av lyddemper så vil jeg anbefale deg å lese dette innlegget:
   https://hjortefall.com/2012/09/13/valg-av-lyddemper-kapping-av-lop/

   Jeg bruker selv A-tec maxim på alle mine rifler. Har enda ikke blitt overbevist om at Hausken er god nok til å forsvare prisforskjellen.

   Håper dette var litt til hjelp ihvertfall.

   -Ole

 9. Jim A Olsen sier:

  Det var flott hjelp. Jeg skal sjekke ut Timney.
  Takk Ole:-)

 10. Hei! Takk for godt innlegg. Jeg er førstegangsjeger som ser etter en rifle jeg kan ligge mer på bane med enn til bruk på jakt, hvertfall i starten, men som igjen er mobil nok til lengre turer. Gjerne i syntetisk, 223 eller 308 (helst 308), kort løp selv med demper og som har mulighet for 10 skuddsmagasin til baneskytinga. Men nøyer meg med 5 skudds. Har sett litt på remington 700 men har hørt at disse er dårlig kvalitet? Også ruger sin scout rifle frister, men frykter denne fort blir varm på bane uten at jeg har noe grunnlag for å påstå dette. Har også lest at ladesystemet til denne ikke er særlig bra.

  Setter stor pris på tips til hva jeg bør se etter! Håper på å holde meg under 10 lapper for rifla uten optikk.

  -Nickolas

  • hjortefall sier:

   Hei Nickolas,

   For å svare deg kronologisk etter det du spør om. Først, valg av kaliber: Du har sett deg ut to gode, og valget mellom disse to vil gå ut på om du ønsker å bruke rifla til storvilltjakt. .223 er, som du sikkert vet, kun lovlig opp til rådyr. Skulle du bli tilbudt jakt etter storvillt, så er det greit å ha en rifle som er lovlig til det. Til ren baneskyting ville jeg derimot gått for en .223 som gir lav rekyl, og billig ammunisjon.

   Ang magasinkapasitet, så ser jeg personlig ikke noe behov for større enn 5 skudds magasin. Skyter en for lenge uten pauser vil man miste konsentrasjonen samt du vil få varmt løp/demper som igjen vil gi mirage.

   Remington 700 er et sikkert kjøp. Personlig liker jeg den ikke så godt, da jeg føler den er av lav kvalitet. Men med tanke på hvor mange som eier den og er strålende fornøyd, så kan det umulig være et dårlig kjøp.

   Ruger GSR er en rifle jeg har tittet en del på selv, men vil ikke si at dette er noen særlig banebørse. Det er en rifle bygget for praktisk jakt etter scout-prinsippet. 10skudds magasin er selvfølgelig positivt dersom du ønsker det. Forøvrig så kan Rem700 enkelt bygges om til å ta større magasiner. Ang varmgang, så tror jeg neppe at det er riflen som gir problemet først, det er det demperen som vil gjøre. Miragen vil komme og tvinge deg til å ta pause. Matingen har jeg ikke hørt problemer om, og hadde heller ikke noen problemer på rifla jeg prøvde uten at det er nok for å si noe sikkert.

   For ditt tilfelle ville jeg gått til nærmeste våpenforhandler og fortelle dem hvilke kriterer du har og bedt om å få kjenne litt på de forskjelige riflene. Vektfordeling, skjefteforming og avtrekk har mye å si for følelsen på rifla. Min personlige mening helt til slutt, er å gå for en Tikka T3. Det er et uoriginalt valg, men er den rifla jeg mener gir mest for pengene med godt avtrekk og som regel fantastisk presisjon. Rem700 og GSR kan ikke sammenlignes når det kommer til sluttstykkegangen. Finner du en brukt vil du ikke ha noe problem med å få den under 10k.

   Håper dette var til hjelp.

   -Ole

 11. Takk for meget godt svar! Ser nå at det med 10 skudds magasin er unødvendig som du sier. Skal absolutt se på Tikka. Ser det er finnes ulike T3 modeller, blant annet «light». Noen du anbefaler mer enn andre?

  • hjortefall sier:

   De fleste modellene er rimelig like. Forskjellene ligger i stokk og løp, mens kassen, avtrekker, og bolt er identisk. Hvilken du ønsker å gå for av disse er en vurdering du selv må gjøre utifra ditt eget behov. Skulle jeg kjøpt en i dag, så hadde jeg gått for en Light og satt på en GRS-stokk. Du går over budsjettet ditt da, men stokken kan du evt kjøpe senere. Skal du ligge mest på bane bør du se på varmint og supervarmint, min mening er at disse blir for tunge til å dra med seg på jakt der du skal gå et stykke. En forhandler som fører Tikka vil mest sannsynlig ha de forskjellige modellene inne, slik at du kan gå der å tafse litt på dem.

   -Ole

 12. Kenneth sier:

  Hei.

  Er fersk jeger og skal til innkjøp av min første rifle.

  har sett meg ut Mauser M12, har du noen erfaring med den? tenker kaliber 308 eller 30.06 slik at jeg har muligheten til å jakte det som måtte dukke opp av tilbud.

  har også vurdert Tikka T3, Remington 700, Sauer 101 har vert i butikken og kjent litt på de forskjellige, synes mauser`en var best og holde i og mest «gjennomført»

  Så mitt spørsmål er hvilke erfaringer du har med de forskjellige modellene jeg nevner og eventuelt sammenligne de med M12`en. ?

  • hjortefall sier:

   Heisann. Jeg har desverre ikke fått prøvd M12, så noen erfaringer der er vanskelig å komme med.

   Av de andre merkene du nevner, så ville jeg utelukket Remington 700. De andre riflene er av mye høyere kvalitet. Sauer 101 er en fantastisk rifle, men det er knotete å bytte løp på den. Dersom det kun er en jaktrifle som ikke banker ut 1000 skudd i året, så er dette ikke noe stort problem. Personlig liker jeg 101 bedre enn T3’en.

   M12 og 101 vil jeg tro er ganske like i både kvalitet og presisjon, men har litt forskjellige løsninger når det kommer til bolt/sikring/magasin osv. Mitt tips vil være å få kjent litt på dem i butikken for å finne ut hvilken som du liker best og som faller deg mest naturlig.

   Til slutt så skal det nevnes at du har sett deg ut veldig gode rifler og det skal godt gjøres å gjøre et bomkjøp!

   Mvh

   Ole

 13. Fredrik sier:

  Hei

  Aller først, veldig fin blogg. Mye nyttig informasjon. Velskrevet og saklig presentert. Veldig profesjonelt.

  Har blitt bitt av basillen og vil ta jegerprøven så snart som mulig. I neste omgang kjøper jeg rifle og kikkertsikte. Målet er å jakte hjort, villrein og elg i hovedsak. I den anledning har jeg noen spm. Har lest deres innlegg ang kikkertsikte og våpen men lurer likevel på noen mer spesifikke ting.

  Mitt mål er å kjøpe meg en rifle og et kikkertsikte som jeg forhåpentligvis har resten av livet. Er villig til å betale gode penger både hva angår våpen (istedenfor å måtte kjøpe nytt og bedre senere og dermed betale «dobbelt»).

  Har forelsket meg i Sauer 101 og kikkert fra Zeiss. Samtidig liker jeg veldig godt Blaser pga opptrekker og rettrekkermekanisme. Har også sett på Sauer 202.

  Mine spørsmål:
  – Noen erfaringer med 101?
  – Hvorfor burde jeg potensielt velge 202 over 101, eller omvendt?
  – Hvorfor Blaser over Sauer, omvendt?

  På forhånd takk!

  • hjortefall sier:

   Heisann, og takk for fin tilbakemelding!
   Ang erfaringer med 101, så har det kun vært litt skudd på skytebanen og generell tafsing. Dersom pris ikke er tema, ville jeg valgt en 202 hver dag i uken. Meget enkelt løpsbytte og gjennomprøvd konstruksjon. Sammenlignet med min egen 202, hadde 101’en dårligere avtrekk (jeg har matchavtrekk på min) og jeg fikk ikke like god presisjon. Merk at jeg kun har skudd ca 20 skudd med en 101, så ikke se deg blind på mine erfaringer. Som nevnt i svaret mitt tidligere i dette innlegget, så har 101 en knotete løsning for bytte av løp. Dersom du ikke skyter så mange skudd i året, er dette selvsagt ikke så vesentlig.

   Valget med Blaser vs Sauer, har gitt grunnlag for mange diskusjoner på diverse forum uten at det har kommet noen særlig konklusjon. Jeg har hatt min Blaser R93 i 4 år nå, og Saueren enda litt lengre. Blaseren sin største fordel er mulighets for løpsbytte uten innskyting. Rifla kan også demonteres under frakt uten å måtte skytes inn når du har kommet frem. Jeg reiser en del i forbindelse med jakt og da er dette en glimrende løsning.

   Personlig har 202’en blitt den rifla jeg bruker mest på skytebane/stevne og predatorjakt. Blaseren brukes til all annen jakt. Så skal du primært bruke våpenet på jakt, velger du Blaser. Vil du dunke ut et par tusen skudd i året på bane, så går du for en sauer 202.

   Håper dette var litt til hjelp. Om du befinner deg i nærheten av Stavanger, kan jeg ordne prøveskyting.

   -Ole

 14. Thomas sier:

  Hei,
  Takk for gode råd på siden, men jeg føler meg alikevel litt rådvill i jakten på det perfekte våpenet for meg. Jeg har jaktet en del år med hagle, men ønsker å ta steget videre til jakt med rifle. Jeg har landet litt i eget tankesett på 6,5×55, men er usikker på om dere vil anbefale meg .308. Rifla vil primært sett bli brukt til gåsejakt på opptil ca 150m hold i skumring og noe rådyr med også mulighet i skumring på varierende hold. Har ikke planer om større vilt, men ønsker å ha muligheten til også dette. Jeg ønsker da et stabilt førstegangsvåpen som gjerne må være til stor glede livet/karrieren ut, med en god kikkert og en meget god lyddemper (viktig- da jeg ikke ønsker å vekke naboen i skumringstimen sent eller tidlig). Vekten trenger ikke være det mest avgjørende, men den skal kunne bæres på tur også. Jeg er glad i å ta vare på utstyret mitt, men vil gjerne ha en rifle som ikke må pusses hver gang.. Jeg bor slik til at jakt ofte er en spontan handling og våpenet må kunne tas ut og settes tilbake i skapet uten masse styr. Er det da rustfritt som er løsningen?
  Jeg er litt usikker på hvilken retikkel jeg bør velge. Er dette smak og behag eller kan dere opplyse meg på dette feltet?
  Brukte våpen på f.eks finn.no er ofte oppført med antall skudd avfyrt. Hva er mye/lite i denne sammenhengen?
  Jeg er åpen for både brukt og nytt og tenker noe i prisklasse 20-30.000 kr. Jeg har en god våpenhandler i nærheten, men vil gjerne få noen innspill fra dere før jeg går inn i butikken, hvor han har sine merker han helst vil selge. Kan dere gi noen konkrete anbefalinger på våpen, kikkert og demper?
  Det ble mange spørsmål, men jeg håper dere har mulighet til å hjelpe en litt rådvill naturelsker på jakt etter sin første rifle. Satser på riflejakt fra høsten av, men vil gjerne kjøpe nå snart slik at jeg har mer tid til å bli godt kjent med våpenet.
  På forhånd tusen takk!

 15. Henrik sier:

  Hei hva er forskjellen på sauer 202 og 303 og hva er best av sauer og blaser

  • hjortefall sier:

   Hei. Først av alt, beklager sent svar. Kommentaren din gikk rett i glemmeboken. Sauer 202 er en boltrifle, mens 303 er en halvautomat (selvlader). Hva som er best av Sauer og Blaser er umulig å svare på ettersom det handler om smak og behag. Personlig liker jeg saueren best på bane og blaseren best på jakt.

   -Ole

 16. Rune sier:

  Hei eg er på jakt etter lyd demper har kikket på a-tec men eg lurer på hva skal mman velge en aluminium demper eller vanlig stål demper .

  • hjortefall sier:

   Heisann. Personlig bruker jeg Maxim på alle mine våpen, og har ikke noe vondt å si om dem. Om du skal ha ståldemper eller ikke, kommer helt an på hvor mye du skyter, spesielt antall skudd mellom hver gang du lar demperen avkjøle seg. Jeg hadde tidligere en BR Reflex ståldemper som var tung som et uvær. Den var sikkert uslitelig, men den økte vekten gjorde at det var håpløst å ta med seg ut i skogen.

   Altså, ta en vurdering selv på hva som er viktig for deg og hva du ønsker fra en demper. Uten å vite noe om det, vil det være umulig for meg å gi noe mer enn generelle råd.

   Mvh

   Ole

 17. Rune Holen sier:

  Hei.
  Jeg sliter litt med valg, men er åpen for alt. Er helt fersk, og planen er jakt på hjort og rein. Jeg vil ha syntetisk stokk, lyddemper og tilgang på billig ammunisjon, da jeg har tenkt å bruke den noe på bane-skyting i tillegg. Jeg har ikke lyst til å bruke over 10-12 tusen inkl kikkert…
  (jeg har blitt anbefalt Browning 30-06..?)

  Har du et godt tips? Jeg trenger ikke å kjøpe nytt..

  mvh Rune

  • hjortefall sier:

   Heisann. Browning 30-06 vil aldri bli feil ihvertfall, men jeg hadde nok vurdert 6.5×55. Kraftig nok til å felle hjort og rein, samt at du får billigere ammunisjon igjennom skytterlaget. Et av de beste tipsene er egentlig å bare følge med på finn.no etter gode bruktkjøp, da gjerne uten å låse deg til bestemte merker eller kaliber.

   Dette ble ikke så spesifikke tips, men uten mer spesifikasjoner på bruk, så blir det ikke så enkelt desverre. Det aller meste er godt nok! Husk å legg nok penger i kikkert om den skal brukes på bøen etter hjort. Nytter ikke med superduperrifle om du ikke kan se dyret.

   Mvh

   Ole

 18. Hei. Først må jeg si at her var det en nettside med mye spennende informasjon. Jeg har vært småvilt jeger i noen år, men tenkte og gå til anskaffelse av rifle for og begynne med storviltjakt også. Har en bekjent som har en Kongsberg mauser kal, 7,92 som jeg kan få overta.Er denne godkjent og egnet for storviltjakt i dag?

  Mvh

  Jan Erik

  • hjortefall sier:

   Hei, og takk for hyggelig tilbakemelding. Mauseren er godkjent for storviltjakt ja. Kaliberet har flere navn, men de vanligste er 7.92×57/8x57IS/8mm Mauser. Blaseren, som er nevnt i denne artikkelen, er av samme kaliber og er den jeg bruker på storvilltjakt.
   Neste spørsmålet blir om den er eget. Du sier ingenting om den er modifisert på noen måte? Har den f.eks kikkertsikte montert? Om ikke, så kan den fint brukes med åpne sikter på moderate avstander. Jeg har et par i elgjaktlaget som jakter med originale mausere og de skyter absolutt sin del av kvote.

   Husk bare å tren mye. De 30 obligatoriske skuddene er, etter min mening, for lite for å bli godt kjent med rifla.

   Håper dette var til hjelp.

   -Ole

 19. Takk for svar 🙂 Jeg har ikkje montert kikkertsikte på den, men kommer vel til og gjøre det ved en overtakelse. Den er ikke heller ombygd på noe vis. Nå må jeg si at jeg ble noe «betenkt» ja IKKE over ditt svar,men jeg fikk opplyst av politiet at dette våpen var KUN underlagt baneskyting og ikke eks: Elgjakt i dag. På hvilken måte burde jeg dokumentere, ovenfor politiet at den er lovlig til bruk av storviltjakt i dag for og få den på mitt våpenkort?

  Mvh

  Jan Erik

  • hjortefall sier:

   Nå må jeg gjette litt. Men trolig skyldes dette at våpenet er tidligere registrert som banevåpen. Dette skal derimot ikke ha noe å si for at du skal kunne bruke dette som jaktvåpen, det vil kun kreve omregistrering (som må foregå uansett siden du overtar våpenet). Mauser er nok et av de vanligste våpnene som blir brukt på storviltjakt i dag, så politiet burde absolutt ha peiling på at dette våpenet er godkjent.
   Det er forøvrig slik at det ikke er noen våpen som ikke er godkjent, det er kun kaliber (energikrav) som bestemmer dette. Tidligere stod det spesifikt at Krag ikke var tillatt, men det er fjernet nå.

   Jeg ville tatt kontakt med politiet igjen og prøvd å forklare saken på ny. Påstanden de kommer med, at våpenet ikke er lovlig til storviltjakt, er ikke nevnt i noen lov/forskrift meg bekjent. Det er derfor de som må kunne dokumentere sin påstand.

   Det du trenger er en våpensøknad der du skriver Rifle, Mauser M98 (antar jeg) og kaliber 8x57IS (evt 7.92×57). Når denne søknaden er godkjent er det ikke noe som tilsier at du ikke skal kunne få overta mauseren.

   Dette svaret er basert på et par antagelser, men håper du har fått noen råd for det om.

   Mvh

   Ole

 20. Må si at jeg har fått mye god informasjon fra deg, og jeg hadde ikke drømt om at det fantes eksakt lovhjemmel om det politiet sa til meg. Med andre ord… jeg har aldri hørt noe så rart før 🙂 med dette vil jeg gi beskjed til politiet utfra dette at de får gi meg en skriftlig dokumentasjon på hva de egentlig mener. Og dette klarer de og gjøre mot meg, enn jeg har jaktet i mange år og fulgt reglene. Takk for hjelpen 👍 🙂

  • hjortefall sier:

   Høres ut som en god løsning. Jeg vil anta at det bare er noen misforståelser som er ute å går her.
   Om du trenger mer hjelp etter at du har fått svar, kan du enten skrive det her eller sende mail til kontakt@hjortefall.com, så skal jeg hjelpe deg så godt som mulig. Jeg er ikke verdensmester i jus, men har rimelig kontroll på våpenloven.

   Mvh

   Ole

 21. Takk skal du ha 🙂 du hører fra meg etterhvert 👍 🙂

  Mvh

  Jan Erik

 22. Ronnie sier:

  Hei,
  Har du noe erfaring med Bergara rifler? Jeg er nybegynner og har fått anbefalt denne typen til jakt på hjort.
  Mvh
  Ronnie

 23. Hei 🙂 Jeg har endelig fått en positiv løsning på, om jeg fikk innvilget og bruke Kongsberg Mauser 7,92 på storvilt jakt. Alt ordnet seg til sist 👍 Takk for god hjelp 🙂

  mvh: Jan Erik

 24. Ola Myrvang sier:

  Hallo 🙂
  Har sett litt på marlin xl7 og xs7 til rådyr, og kanskje elg etter hvert. Har du noe erfaring med disse? Er det kal. 30-06 på xl og 308 på xs som er forskjellen, eller er jeg helt på bærtur nå?

  Har du kjenskap til kikkertsiktet til Ottar Krovoll som heter NORWAY 2.5-10×56?

  Mvh Ola

 25. Stian sier:

  Hei,

  Jeg har jaktet på elg og hjort i 4 år nå. Jeg har hittil klart meg med en gammel Husqvarna børse, som jeg har fått låne av min onkel. Den har gjort jobben den altså, men nå ønsker jeg å kjøpe meg en splitter ny Rifle. Jeg sverger til 30.06 og spør deg rett ut: Hvis du skulle ha brukt +- 15000 kroner på ny børse. Hvilken ville du ha valgt, med nevnte kaliber og jakt? (lyddemper er også av interesse)

  S

  • hjortefall sier:

   Heisann. Du ønsker ny rifle, altså er bruktmarkedet uaktuelt for deg? Du skriver videre at du skal jakte elg og hjort, hva slags jakt er det du bedriver? Post, smyg eller gjerne en kombinasjon? Spørsmålet er nødvendig for å vite hva slags vekt riflen bør ha. Ønsker du deg en systemrifle, der du kan bytte løp? Om du trenger en «vanlig» rifle, så er typiske valg Tikka T3 CTR, Sako A7, Sauer 101, Mauser M12 og Schultz & Larsen DL. Er ikke helt sikker på hvor disse ligger i pris, men mener at de ligger innenfor det du ønsker. Vil du ha trestokk eller syntetisk?
   Om du svarer på dette, samt de spørsmålene som står i hovedinnlegget vil det være enklere å kunne gi deg et godt svar. Magasinløsninger, sikringsløsninger etc er også viktig å tenke igjennom.

   Mvh

   Ole

 26. Erik S sier:

  hvilke erfaringer og meninger har du om halvautomatisk rifle til elgjakt?

  Sett på en Browning bar som virker veldig fin.

  Vet du også om tester, dokumentasjon og tilsvarende om halvautomatiske rifler?

  Takk

  • hjortefall sier:

   Heisann. Jeg har personlig aldri sett behovet for en halvautomatisk rifle til jakt, men hører jo om flere som sverger til det. Browning Bar har jeg bare prøvd en gang tidligere. Denne hadde et håpløst avtrekk (hadde gått noe galt der), så det ødela naturligvis mitt intrykk av riflen. En rifle med et fungerende avtrekk hadde garantert gitt meg et bedre inntrykk.

   Ang tester/dokumentasjon, så ville jeg egentlig søkt rundt på nettet, gjerne amerikanske forum. Bar’en er gammel og gjennomtestet, så er nesten garantert at du vil finne noe.

   Sånn helt til sist, så er det en utrolig morsom rifle. Virkelig noe du vil kose deg med på skytebanen, selv om du må nok regne med at ammunisjonsbudsjettet ditt vil øke.

   -Ole

 27. Anders sier:

  Hei jeg er på utkikk etter ei rifle i 223. Hadde egentlig bestemt meg for en Browning x-bolt. Men så kom jeg over den nye Sauer 101. Denne virket også svært forlokkende. Begge riflene gir for meg et inntrykk av kvalitet.

  Har fått med meg at X-bolten leveres kun med riflestigning 1:12, og jeg har hørt at man da mister presisjonen med tunge kuler. Lader foreløbig ikke selv, men er dette noe som er viktig å tenke på? Vet ikke hvilke riflestigninger saueren kommer i.. vet du?

  Det jeg lurer på er hvilen av disse riflene du vil anbefale?

  • hjortefall sier:

   Hei.

   Om du ikke lader selv, så er det ikke så veldig nødvendig å tenke på hvilken riflestigning man har. 1:12 takler, etter min erfaring, alt opp til 55grs kuler og noen 62grs kuler. Om man får kjøpt tyngre kuler fabrikkladd, vet jeg ikke.

   Jeg vet ikke stigningen til Sauer 101, men vet at Sauer 202 har 1:10, så da er det naturlig å tro at de har valgt å fortsette med det. Men jeg ville kontaktet importør (Landrø) før et evt kjøp.

   Av disse to riflene ville jeg personlig valgt Saueren, men det er nok fordi jeg er svak for Sauer fra før av. Den store ulempen til Sauer 101 er at løpet er krympet på plass og bytte av løp er ikke superenkelt. Et løp varer lenge, men skal du skyte noen tusen skudd i året, så er det noe å ta med i beregningen.
   Begge rifler er gode kjøp, og du kan ikke gjøre noe feil. Egenpresisjonen i begge rifler er mer enn god nok, selv om jeg mistenker at Saueren er mer presis. Tikka T3 kan gjerne også tas med i vurderingen, men jeg hadde fortsatt valgt Sauer 101. Den totale våpenpakken som en Sauer 101 leverer, med de løsninger den har, er det som gjør valget for meg. Prøv å ta et avtrekk med begge rifler, så vil du også forstå hvorfor jeg er så glad i Sauer.

   Håper dette var til litt hjelp ihvertfall.

   Mvh

   Ole

 28. Arve sier:

  Hei.

  Eg har planar om å kjøpa mi fyrste storviltrifle. Eg har sett meg ut sako 85 finnlight i kaliber 308. Kikertsikte eg har sett meg ut er zeiss victory ht 3-12 x 56 med belyst retikkel. Lurer også på asv kulebanekompensator, men er usikker. Lyddempar vert sannsynlegvis Hausken jakt 184.

  Rifla skal hovudsakleg brukast til reinsjakt kvart år, men også på rådyr, elg og hjort når me har løyve på det. Sako er ei rifle eg skyt godt med, då far min har ei 75 ss i 3006. Og tenkte difor på finnlighten pga vekt og vedlikehald. Eg har veldig tru på zeissen saman med optilock-montasjen til sako.

  Eg er snart 18 år og lurer på kva de meiner om denne kombinasjonen? Jakt og våpen er noko eg er særdeles oppteken av og då er kvalitet og presisjon fyrsteprioritet!

  • hjortefall sier:

   Hei.

   Jeg tror absolutt at du har en god pakke her! Skal jeg sette fingeren på noe, så må det være at du velger et så stort kikkertsikte (56mm åpning) for reinsjakt. Det blir for mye å bære på. På den andre siden så er det glimrende for hjortejakt i dårlig lys. Noe annet har jeg egentlig ikke å komme med, du vil bli veldig fornøyd!

   Mvh

   Ole

 29. Bjørn sier:

  Hei.

  Har du noen formening om remington 788 i kaliber .308?

  Mvh

  Bjørn

 30. Jan-yngve elstad sier:

  Winchester 1873? Mulig å bruke på jakt i norge? 🙂

  • hjortefall sier:

   Hei. Det er det absolutt. Vet ikke hvilken patron den bruker, eller energi den gir. Så sjekk opp dette for å de hvilke arter du evt kan jakte på.

   Mvh

   Ole

 31. Simen sier:

  Hei. Er ute etter ei ny rilfe med kikkert og demper. Har hatt en Mauser mod 98 fra 30-tallet med en gammel Redfield 2-7 kikkert. Det som kommer ut av børsa dreper like godt som noe annet våpen, men skyteopplevelsen er ikke voldsomt stor og jeg opplever at våpen/optikk begrenser meg i en del jaktsituasjoner. Har kikka mest på riflepakke med Tikka 30.06/308 og Zeiss Victory 3-12.56. Har lyst på ei våpenpakke som gir meg mer trygghet og flere skuddsjanser og kan godt legge 20-30.000 i det om nødvendig. Ønsker også å montere lyddemper. Jakter hjortevilt (Rådyr, elg og hjort), ofte i skumring (hvor kikkerten jeg har nærmest er ubrukelig). Hva kan du anbefale? Hva må jeg tenke ekstra på? Hilsen Simen

  • hjortefall sier:

   Heisann. Tror du tenker veldig riktig. Har du tenkt på hvilken T3 du ønsker å kjøpe? De kom nylig ut med T3x, som virker å ha noen gode løsninger mtp stokken. Jeg har ikke prøvd denne selv, men ville sett litt godt på den før et evt kjøp. Enkelte liker også å gå for en eller annen versjon for GRSstokk til T3’en sin. Skulle du finne en T3 brukt, til en god pris. Kan noen gangen kjøpe en annen stokk i tillegg til prisen for en ny rifle. Alt i alt så ville jeg dratt rundt til dine lokale butikker og prøvd litt forskjellig, for å finne ut hva du liker. Kikkertmessig så har jeg ingenting å si, ettersom jeg er helt enig med valget ditt.

   Mvh

   Ole

   • Simen sier:

    Mange takk for svar. Ser at en del pakker har Tikka T3 hunter/lite, men er ikke sikker på fordeler og ulemper ved de ulike modellene. Har også tenkt at det er lurt å reise rundt å prøve litt våpen. Har du kjennskap til noen gode forhandlere? Jeg i bosatt i Drammens-området.
    Mvh Simen

 32. Martin Holden sier:

  Hei!

  Jeg har nå fått innvilget søknad på .30-06 og er på utkikk etter en rifle. Jeg ser jaktdepotet i Drammen har et pakketilbud på Howa 1500 Lightning, altså denne pakken: http://www.jaktdepotet.no/display.aspx?menuid=18&prodid=12349&mobil=ja

  Har du noen formening om denne pakken og optikken? Jeg ønsker å bruke rifla til hjortejakt og elgjakt hovedsaklig. Ønsker også å kunne kjøpe A-Tec Maxim lyddemper til påmontering i ettertid.

  Mvh Martin H

  • hjortefall sier:

   Hei. Riflen er velprøvd og et godt våpen. Jeg er egentlig veldig enig i hva de selv skriver om riflen, ettersom den er kjedelig men fungerer. Jeg er ikke så veldig glad i Lightningstokken, men den fungerer og kan oppgraderes på et senere tidspunkt.
   Hva slags hjortejakt er det du skal på? Skal du sitte ute i skumring/på månen, så krever det endel av kikkerten. Skal du kun jakte i daglys, så vil den nok fungere helt topp. Uten at jeg har kjennskap til akkurat den modellen.

   Mvh

   Ole

 33. Jan sier:

  Min svigerinne tok jaktprøven for kort tid siden, så i den forbindelse har vi vært på jakt etter en jaktrifle for henne. Jeg har selv hatt og vært svært fornøyd med en Weatherby Vanguard .308 for en del år siden, så tanken var å kjøpe en av disse på XXL. Men mens vi ventet på at søknaden skulle bli godkjent kom vi over et utrolig bra tilbud på en Remington 783 pakkeløsning. Rifle med uttagbart magasin komplett med kikkert og lyddemper for kr. 5 999,-. Regner med at den kommer i løpet av en ukes tid eller to, skal legge inn kommentar så snart vi har testskutt den. Tilbudet finner du her: https://www.jaktogfriluft.no/display.aspx?menuid=2-86&prodid=6699

  • hjortefall sier:

   Hei.

   Gratulerer meg snart ny rifle. Skriv gjerne ned dine tanker i kommentarfeltet her. Garantert noen som lurer på det samme 🙂

   Mvh

   Ole

 34. Håvard sier:

  Hei.

  Kjempe bra side du har her, mye nyttig lesestoff 🙂

  Jeg har jaktet med hagle i mange år, men nå er det riflekjøp som står for tur.
  Har lest om og prøveholdt mye forskjellig, men har landet på to favoritter:

  Tikka T3 lite, i 30-06 eller 308

  Schultz og Larsen Classic DL, i 30-06 eller 308

  Har du noen erfaring og tips med disse to riflene satt opp mot hverandre? Skal jakte hovedsakelig på rådyr, men hjort og elg også.

  Mvh.
  Håvard

  • hjortefall sier:

   Hei,

   Jeg eide tidligere enn T3 i .30-06 og en kompis har en S&L i .308, så har litt erfaring. Kort fortalt ville jeg valgt en S&L i .30-06. Du skriver ikke om du har sett på T3 eller T3X, jeg har ikke prøvd sistnevnte enda, så kan ikke uttale meg for mye om den. Grunnen til mitt valg er ganske enkelt at med S&L får du tre og stål, fremfor plast og stål. Så det blir jo selvfølgelig en personlig vurdering for deg. Treverk krever mer arbeid, men jeg synes det gir meg eiergleder.
   Ang kaliber så synes jeg at .30-06 er mest anvennelig, spesielt om du med tiden kommer til å lade selv. Kjøper du fabrikk, så er det forsåvidt samme hva du kjøper. Så vidt jeg vet så har T3 samme låskasselengde på begge, så det argumentet faller ut.

   Det viktigste er at du kjøper noe du faktisk vil ha, og ikke det andre nødvendigvis forteller deg. Ellers blir resultatet fort at du ønsker å bytte ut hva du har, og det blir fort knot.

   Håper dette var til hjelp.

   Mvh

   Ole

 35. Frode sier:

  Sako grizzly 30-06 med åpne sikter? Ok å skyte med uten demper?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s