Tørket hjortehjerte

I frysen har jeg i lengre tid hatt noen hjortehjerter, som jeg ikke har visst hva jeg skulle bruke til. Ettersom vi nærmer oss jul, og jeg ikke har fått noe rådyr å speke i år, så kom ideen om tørket hjerte. Altså det som amerikanerne kaller beef jerky. Nå er jeg ikke så glad i beef jerky, ihvertfall ikke de vi får kjøpt her hjemme. Generelt synes jeg det er noen tørre flate biter, med alt for mye krydder.
Jeg prøvde meg derfor på min egen vri! Dette er første gang jeg har gjort noe slik, så gjerne blir det endringer i fremtiden.

Det hele startet med 500g renskåret hjerte fra hjort. Til dette ble det brukt 1 ss salt. Altså veldig lite salt sammenlignet for hva som brukes ved speking. Ettersom jeg ønsket litt kjøtt i bitene, ble de skåret med en tykkelse på 0,5-1cm. Dette er ifølge amerikanske sider for tykt, men jeg liker som sagt ikke de tynne bitene de holder på med.

Bitene med hjerte ble delt opp i 3 batcher.

Batch 1, som ble referansebatchen, fikk 1,5 ts røkt maldonsalt. Nå høres dette fancy ut, men fant den i skapet, så hvorfor ikke.

Batch 2, som ble den enkle varianten, fikk 1 ts salt og 3/4 ts Cemo lammekrydder (ferdig blanding).

Batch 3, som ble den spennende varianten, fikk 1 ts salt, 1/2 ts pepper og 1/2 ts tørket salvie.

Kjøttet ble lagt ut på en tallerken og krydret på begge sider. Det hele ble etterpå pakket inn i plast og lagt kjølig. Som i mitt tilfelle vil si ute i garasjen.

Dagen etter ble bitene tatt inn og lagt i sopptørkeren. Egentlig bruker jeg den for å tørke tomhylser jeg har vasket, men kjekt å se at den kan brukes til mat også! Det er kjekt når en maskin kan ha flere funksjoner. Temperaturen ble satt på 70 grader, og så var det bare å vente.

Sånn i ettertid så burde jeg nok vekslet litt mer på brettene underveis i tørkingen, da det nederste kjøttet ble raskere tørt enn det øverste, men ikke mer enn at det gikk bra.

Etter 6 timer hadde kjøttet fått ønsket konsistent. Det vil si at når du brekker det, så er det helt tørt innvendig og minner om lær. Det skal ikke bli så tørt at det blir sprøtt. En bør også la testbiten få avkjøle seg en 10 minutter før en sjekker.

Med bitene ferdig tørket, ble de lagt i lufttette poser og satt til mørning i 2 døgn.

Konklusjon? Nam! Anbefales på det sterkeste.

Dette innlegget ble publisert i Nyheter.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s