Test av hulspissdie til .22LR. -Del 1.

For en stund tilbake var det en kar på facebook som solgte dier for å lage hulspiss på .22lr. Dien går under navnet Accurizer og siden jeg hadde lest om den tidligere, så var det bare å få den hjem i postkassen. Denne lille serien av innlegg vil derfor handle om denne dien, og hva jeg kan få til med den.

Selv om dien går under navnet Accurizer, så kan jeg ikke se hva den kan gjøre som vil gjøre patronen mer presis. Hovedoppgaven til dien, og grunnen til at jeg kjøpte den, er at den kan lage hulspiss på vanlige patroner.

Hjemme i skapet har jeg en drøss med forskjellige 22lr patroner, som jeg egentlig aldri bruker. Av primære jaktpatroner har jeg Eley Sub HP og CCI segmentet, men disse har egentlig aldri blitt brukt. Grunnen er ganske enkelt at jeg har vært skutt inn med SK Std+, og jeg har ikke giddet å gjøre noe med innskytingen. Fuglene har nå dødd uansett. Hovedmålet med dien er derfor naturligvis at jeg får sånn høvelig presisjon, slik som jeg får med Std+, og helst minimal treffpunktforandring. At BC, og da kulefall, endret seg kommer jeg nok ikke bort fra. Men det er nå bare å lage seg en liten klikktabell.
Å kunne lage seg hulspisskuler av kvalitetsammunisjon, som en faktisk får tak i, er uansett den største fordelen. Om Std+ er real kvalitetsammunisjon kan nok diskuteres, men den går ihvertfall godt nok i min CZ452.

Det første jeg gjorde da jeg fikk dien, var naturligvis å ta den ifra hverandre. Ved første øyekast ser den svært velgjort ut, og har enkelte gode løsninger.

IMG_20170520_171820_2_resized_20170521_024033783

Dien demontert. Hylseholderen sees helt til venstre.

Dien består av selve kroppen, et flytende kammer og justerbart stempel. Det fulgte også med en hylseholder. På dien, vist over, sitter det en Forster låsering, men det fulgte også med en. Ettersom jeg skal bruke dien på en Co-Ax presse, så valgte jeg å bytte ut denne.

IMG_20170520_171229_1_resized_20170521_024031085

Dien montert i pressen.

Ettersom Forster sin medfølgende hylseholder ikke fungerer på .22lr, så trengte jeg en overgang for vanlige hylseholdere. Dette hadde jeg fra før av, men det ser ikke like pent ut. Man mister også forflytningsmuligheter i x-aksen, uten at jeg tror det gir de store utslagene for dette formålet. Det viktigste med ladepressen er jo tross alt at det ser bra ut, så ikke helt fornøyd med løsningen. Mens jeg er inne på dette med hylseholder, så skal det sies at den var i minste laget for enkelte patroner. Dette gjaldt spesielt billige patroner, som CCI std og TopShot der bare rundt 60% av patronene fikk plass. For Std+ opplevde jeg kun en gang at patronen ikke passet. En metode noen bruker for å «lage» kvalitetsammunisjon av billigammunisjon, er å sortere på kragetykkelse. Med denne hylseholderen gjøres det helt av seg selv for ammunisjonen du velger å lage hulspiss på. Om dette er designet slik, så er jeg virkelig imponert. Men jeg tviler.

Det fulgte ikke med noen instruksjonsmanual på hvordan dien brukes, natulig nok, så jeg startet med å skru dien helt ned til hylseholderen. Stempelet, som justeres med den øverste skruen, ble så skrudd helt opp.

Før jeg bare presser ivei ammunisjon og finner noen fugler, må det selvfølgelig testes litt. Ikke er det jaktsesong heller. Det første jeg ønsket å sjekke var hvordan størrelsen på hullet påvirket presisjonen. For å teste dette, laget jeg en serie patroner med forskjellig dybde på stempelet. Jeg målte dybden ved å bruke skyvelæret og måle avstanden fra toppen på justeringsskruen og ned til diekroppen.

IMG_20170520_171123_2_resized_20170521_024032458

De forskjellige hullstørrelsene jeg presset.

På bildet over vises en patron fra hver serie med pressing. Lengst til venstre er en som ikke har blitt rørt. Den øverste patronen er en Eley Sub HP, som ble brukt som referanse.

Med patronene på plass, blir neste steg på programmet en tur på skytebanen. Desverre har jeg kun tilgang til 100 meters bane og 15 meters bane, for 50 meter hadde nok vært ideelt. Når i tillegg 100 meters banen har elektronik, som sliter med å oppfatte .22lr, så falt valget på 15 metersbanen. Det er nok litt i korteste laget, men i påvente av at noen skal stoppe meg opp på gaten og spørre om jeg vil skyte på deres private skytebane, så må det nesten bli sånn. Desverre må nok skytingen og oppdateringen avvente, da min kone fant ut at det var på tide å bruke 2 uker for å se hvordan amerikanerne bor.

-Ole

2 kommentarer på “Test av hulspissdie til .22LR. -Del 1.

  1. Jan sier:

    Takk for interessant artikkel. Jeg har hørt om denne dien tidligere men ikke klart å finne ut hvem som selger den. Har du en mailadresse til selgeren?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s