Prosjekt: Merkel Drilling (Del 1)

Det sies at man ikke vet hva lykken er, før man har eid en drilling.

Vel, om det faktisk sies vet jeg ikke, men det burde ihvertfall det! Nå var det endelig min tur til å prøve denne fiffige kombinasjonen av dårlig hagle og dårlig rifle, sammensatt til et våpen.

Tidligere har jeg eid en Diamond kombi, men den var på ingen måte et trivelig bekjentskap desverre. I etterkant av dette bestemte jeg meg for at jeg ikke skulle ha kombi igjen, men en drilling hadde gjerne vært greit å ha.

Skulle jeg en gang få meg en drilling, så hadde jeg visse krav som måtte være tilfredsstilt. Det første, og gjerne viktigste kravet, var mine preferanser på sikring. I disse dager leverers de fleste drillinger med oppspenner, noe som er håpløst dersom man skal benytte seg av hagleløpene på fugl i flukt. Det skal også nevnes at jeg anser drilling som en hagle med mulighet for rifleskudd. Jeg skyter i tillegg links, noe som tilsier at greenersikring på venstre side (og generelt pga smak) ikke fungerer for meg. Videre skulle jeg ha hakemontasje, ganske enkelt fordi en drilling skal ha hakemontasje i min bok. Det siste kravet var at kolben skulle være så identisk som mulig som min Beretta hagle. Dette for at jeg skulle slippe å forholde meg til ulike kolber under jakt og trening.

Som man leser ovenfor, så hadde jeg ganske mange krav og anså det egentlig som umulig å få til dette for en grei pris. Overraskelsen var derfor stor når det dukket opp en Merkel Mod 32 på Finn. Prisen var god, sikring slik jeg ville ha den og hakemontasje med 30mm ringer. Selv om stokken var links, så var den også grunnen til den lave prisen. Den hadde knekt og blitt limt, men tidligere eier var skeptisk til hvor lenge det ville holde. Jeg hadde derfor 2 valg: enten forsterke den originale stokken, eller lage en ny. Uansett, turen gikk ned til våpenkontoret og søknad ble levert.
Etter langt om lenge, og lengre enn langt fikk jeg endelig godkjent søknad tilbake. Så da var det bare å vente på at posten skulle gjøre jobben sin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Drillingen i sin helhet. Stokken er links, men den var alt for kort til meg. Altså ble valget raskt gjort at jeg må prøve å lage en ny stokk til den. Nå har jeg aldri laget en stokk i tre, så får se hvordan det går!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Som man ser av bildet over, så er metallet ganske slitt og må nok fikses litt på. Man ser også at treverket passer ganske dårlig mot metallet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bildet over viser bruddområdet. Tidligere reperasjon virker god, selv om det ikke ser så veldig pent ut. Ettersom jeg alt har bestemt meg for å lage ny stokk, blir dette egentlig uvesentlig.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det er en del skraper på løpet. Om dette blir duracoatet (som egentlig er forbudt på drilling), eller om jeg finner en annen løsning, får jeg tenke litt på. Baskylen skal i førsteomgang få en skikkelig skrubb for å se hvordan det ser ut.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hagleløpene har begge full trangboring. Jeg ønsker å bruke drillingen på fugl og kommer derfor til å be en børsemaker om å bore dem opp.

Demontering av drillingen er relativt rett frem, men husk å spenn opp mekanismen for å få ut bunnplaten. Husk å bruk skrujern som passer de enkelte skruene, for å unngå at de blir ødelagt. Jeg bruker billige bits som jeg sliper til selv.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Starter med bakerste skrue, bak avtrekkerbøylen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Når denne er ute, vris avtrekkerbøylen litt til siden, det er ikke nødvendig å skru den helt av.
En ny, gjennomgående, bolt viser seg. Skru ut denne.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Så er den den store bolten under baskylen, skru ut den.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Så skal baskylen vippes fremover og ut. Avtrekkergruppen kommer ut som egen del.

 

Første skritt videre blir å starte med forskjeftet. Jeg har som sagt ikke laget en stokk i tre før, så er usikker på hvor lang tid det tar før oppdatering, men jeg skal prøve å holde siden oppdatert etterhvert som prosjektet rolig skrider fremover.

Følg gjerne med på Hjortefall sin facebookside for korte oppdateringsbilder underveis. Link til facebooksiden finnes her.

-Ole

Dette innlegget ble publisert i Nyheter.

2 kommentarer på “Prosjekt: Merkel Drilling (Del 1)

 1. Petter Bjørvik sier:

  Et spennande prosjekt! Glede meg te å se resten av historien og ikkje minst resultatet:) Lykke til!
  Drilling med duracoat og karbonstokk hadde nok blitt ennå mer gangster enn riflå di, om det er aldri så vanhellig haha:D

  • hjortefall sier:

   Satser på at den en vakker dag vil komme seg på banen, og da skal du få sett!

   Skulle alt ryke, og jeg forbanner han som kom på ideen med å bygge stokker av tre, så blir nok dette også er karbonprosjekt. Men forhåpentligvis kommer jeg ikke dit.

   -Ole

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s