Ny hagle- Hva bør gjøres? (del 2)

Da har det gått en liten tid siden jeg introduserte dette lille prosjektet. Haglen er nå ferdig «fikset» og det er da på tide å ta en liten gjennomgang av hva som er gjort.

Det som stod på planen er nevnt i dette innlegget.

Jeg valgte å starte med trearbeidet, ettersom det å olje stokken ville ta en del tid. Mens oljen herdet kunne jeg da gjøre metallarbeid.

Det første som ble ordnet var problemet med at toppleveren skrapet i treverket, slik at haglen ble tungt å åpne.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Man ser tydelig hvor toppleveren har skrapt på kolbehalsen.

Med dette problemet valgte jeg ganske enkelt å bruke sandpapir for å få ned treverket litt. Det er generelt dårlige tilpasninger mellom treverk og metall på denne haglen, men det problemet får eieren evt ordne selv.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ferdig resultat.

Det var ikke så mye treverk som måtte bort, og nå er det ca 1 mm klaring langs hele bevegelsen til toppleveren.

Det neste problemet, som gjaldt tilpasning mellom stål og treverk, var forskjeftet som skrapte mot løpet. Løsningen på dette ble sot, små stemjern og sandpapir.

DSC_0413Løpet ble sotet slik at jeg kunne se hvor det var kontakt og hvor jeg skulle pusse.

DSC_0412
Det var en del treverk som måtte bort.

Når sotmerkene var borte fra forskjeftet anså jeg jobben som ferdig, og alt ble pusset med 320 sandpapir for å gjøre det glatt igjen.

Så var det metallarbeidet som stod for tur. Bare med å se på mekanismen, så var det tydelig at enkelte deler hadde hatt godt av litt polering. Hovedproblemet var at haglen var hard/ujevn å spenne opp, og det var dette som ble tatt hensyn til i valget om hvilke deler som skulle poleres. På amerikanske forum leste jeg tips om å kappe litt av fjærene for å gjøre oppspenning lettere. Dette valgte jeg ikke å gjøre, ettersom haglen skal brukes på jakt og det må smelle hver gang. Det som ble gjort var polering av hammerne og stangen som presser mot dem.

For å demontere mekanismen, settes en bit tykk ståltråd (eller lignende) ned i hullet som er vist på bildet under.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dette gjøres mens haglen er spent og på hver side. Så er det bare å avfyre, slik at hammerne går frem. Etter dette kan fjærene enkelt plukkes ut.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Når fjæren er ute trekkes hammeren litt tilbake og pinnen som holder hammeren kan dunkes ut. Etter dette kan hammerne, med tilhørende oppspennerstenger(?) enkelt plukkes ut.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Finishen på disse må i beste fall beskrives som svært dårlig og trolig en grunn til at haglen er hard å spenne.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAEn rask puss viste hvor lite som skulle til for å gjøre det bedre.

Ettersom polering av deler er relativt kjedelig, ble arbeidet satt bort til eieren av haglen. Han gikk på med 400 og 800 sandpapir, samt autosol. Selv om arbeidet ble meget bra, glemt jeg å ta bildet av dette.

Når jeg først er inne på dette med metallarbeid, så vil jeg legge til at problemene ikke bare gjelder for de billigste haglene. Under er et bilde av min Beretta 686 SP med demonterte ejektorer. Selv om dette er trygdemodellen til Beretta, så forventer man ikke den skrapingen som ejektorene har gjort mot blåneringen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMan ser tydelig skrapingen inne i sporet.

Med delene polert og mekanismen renset for gammel grease, var det bare å sette sammen igjen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det siste skrittet var å få oljet stokken. Slik den ble levert var porene svært åpne og stokken var generelt tørr. Oljen jeg brukte var Liberon Finishing Oil. DSC_0414Dette bildet viser det første strøket jeg la. Det er kun venstre siden som har fått et tynt lag med olje. Forskjellen er relativt tydelig.

For å fylle porene brukte jeg sandpapir og olje, og pusset slik jeg har beskrevet i tidligere innlegg. Ellers bestod prosessen av å olje, la det herde, pusse ned med 0000 stålull og olje på nytt.

DSC_0416

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De to bildene over viser hvordan stokken ble etterhvert som strøkene ble lagt på og pusset ned. Når jeg så meg fornøyd, eller egentlig lei, anså jeg prosessen som ferdig. Jeg la da på 2 avsluttene lag med Liberon Black Bison Wax for ekstra beskyttelse. Denne voksen gjøre stokken noe mattere og etter min mening noe mer passende for en hagle som dette.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAFerdig behandlet stokk.

Som en oppsummering på hva jeg har gjort, og hvilken effekt det hadde på det gjeldene problemet har jeg kommet frem til følgende:

-Stokken trengte en seriøs oljebehandling. Dette vil jeg anbefale til alle som kjøper ny hagle. En tørr stokk knekker lettere og det skjer naturligvis på det minst egnede tidspunktet.

-Forskjeftet ble pusset ned, og det er nå ingen skraping mellom forskjeftet og løpet.

-For å gjøre haglen lettere å åpne ble litt av kolbehalsen pusset ned. Etter montering synes jeg fortsatt at haglen er i overkant tung i toppleveren. Dette skyldes trolig selve låsemekanismen og toleranser der. Ettersom modifikasjoner av dette kan påvirke sikkerheten gjorde jeg ikke noe med dette. Hadde det vært min egen hagle ville jeg nok sett nærmere på det.

-Alt av glideflater ble polert og satt inn med olje. Dette gjorde at oppspenn og avtrekk generelt ble mindre hakkete og ga en bedre følelse.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Til slutt var det bare å sette alt sammen igjen og sende melding til eieren om at haglen var klar for henting.

-Ole

 

 

4 kommentarer på “Ny hagle- Hva bør gjøres? (del 2)

 1. Hans Braseth sier:

  Heisann.

  Har en maken her hjemme og børsa er tung å åpne her også. Skal sjekke ut anbefalingen om å polere hammerne. Polerte du begge sider pluss den brede enden/ bakkanten på hammeren? Flotte bilder og nyttig lesning 👍

  Mvh Hans Braseth

 2. Hans Braseth sier:

  … og pussa du oppspennerstengene også?

  Hans

  • hjortefall sier:

   Hei. Polerte alt på hammerne, med unntak av der som hammeren treffer tennålen. Om sidene egentlig trenger polering, tviler jeg på. Men det ser ihvertfall bedre ut. Oppspennerstengene ble også polert ja.

   Mvh

   Ole

   • Hans Braseth sier:

    Fikk polert , satte inn med nytt fett og sjekka nå. Litt bedre men ser at fjærene er veldig stramme. Jeg tør ikke tilpasse dem sjøl. Ser du skiver noe om at du har lest på noen nettsider at det går an å klippe dem, men det er synd om ikke børsa sparker avgårde ammunisjonen lenger dersom jeg tar bort for mye… hm

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s