GoPro Haglemontasje

Det å filme jakten sin har blitt stadig mer populært. For meg, som er en ren amatør, er det viktig å kameraet ikke kommer i veien for selve jakten. Jeg var en gang på kurs med Kristoffer Clausen og hans beste tips for å filme jakt var å fokusere på filmingen fremfor jakten. Jeg er ikke helt der enda. Dersom jeg kan jakte som vanlig, samtidig som det blir filmet, er det helt flott for meg. Jeg innser da selvfølgelig at det ikke blir verdens beste filmer, men for meg er min egen jaktopplevelse viktigst.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

En måte å filme på, samtidig som en ikke begrenser jaktopplevelsen, er å bruke et GoPro kamera. Det fine med GoPro er at det er lite, lett og tilnærmet uendelig med festemuligheter. Tidligere testet jeg hvordan et GoPro ville fungere på en salongrifle, med å skyte på 50 meter. Filmen finnes i dette innlegget og viser at man egentlig ser veldig lite. Jeg har i senere tid skutt noen måker på 30-40 meter med kamera montert, uten at det ble det helt store. Problemet med GoPro på rifle, er at holdene fort blir lange. Hva så med hagle? Her skytes det ofte på mye kortere avstander.

Så, for å teste hvordan GoPro ville fungere på hagle, ble det kjøpt inn et billig feste.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kameraet festes rundt løpet med en klemme og kvaliteten virker egentlig helt grei. Bildet over viser hvordan jeg festet kameraet på min Beretta 686 SP. Jeg valgte å feste det så langt bak som mulig, både for å beskytte kameraet mot munningstrykket og for å få tyngdepunktet lengst mulig bakover.

Så var det å ta en tur på haglebanen for å se hvordan det ble på film. Jeg brukte GoPro Hero 3+ og filmet i 1080P 60fps Narrow.

Før jeg dro på banen var det hovedsaklig 3 ting jeg ville finne ut av: Hvordan kameraet påvirket tyngdepunktet, hvordan filmingen av duene ble og om plasten ville smelte når løpet ble varmt.

For å ta tyngdepunktet først, så var det selvfølgelig merkbart. Om det var nok til å ødelegge for skytingen min, tror jeg ikke, men merket at det var tyngre foran. For rypejakt, der en går mye med munningen hevet, vil nok dette gjøre et utslag etter en lang dag. Men det var ikke ille nok til at jeg er urolig for å prøve det.

Det neste punktet var smelting av plast, i tillegg til om det kunne komme riper i blåneringen. Jeg var på banen med en kompis, hvilket førte til at det ble små pauser i skytingen og løpet ble ikke like varmt som om jeg hadde stått der alene. Men det ble absolutt varmere enn hva man kan forvente på jakt, for min del ihvertfall. Ved sjekk etter skyting var plasten som ny, så den hadde tålt varmen uten problemer. Jeg klarte heller ikke å se noen riper i blåneringen.

Når det kommer til selve filmingen, så ser man tydelig forskjell på duer som er over eller under vollen. Med himmelen som bakgrunn er duene svært synlige, mens de forsvinner når de havner under vollen. For and eller gåsejakt vil jeg tro at det er stort potensiale i en slik GoPro løsning, mens jeg er mer skeptisk til rypejakt. Se gjerne filmen selv og vurder om det er noe for meg.

Oppdatering 25.04.2016

I et forsøk på å sjekke GoPro’en litt mer, tok jeg den med meg på noen nye baner og i bedre vær. Fordelen med disse banene er at det er litt kortere hold og at det derfor vil være lettere å se. På videoen under har jeg redusert hastigheten på alle duene under redigeringen.

-Ole

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s