Subsonic 8×57 IS, del 1.

Å lade storviltkaliber til subsonisk hastighet har blitt stadig mer populært, så nå var det nok min tid til å prøve på det samme. Subsonic vil si at kulen har en utgangshastighet lavere enn lydens hastighet (ca 330 – 340 m/s). Med demper på rifla kan man derfor dempe kruttsmellet og unngå at vi får det transsoniske smellet. Om det finnes noe generelt bruksområde for dette, kan vel heller diskuteres. Men når det er både utfordrene og morsomt, ja da er det vel bare å sette i gang. Jeg har i skrivende stund ikke fått kruttet i hus, så dette blir en artikkel om hvordan jeg går frem for å finne ladninger som er trygge for mitt våpen. Et problem jeg har støtt på til nå, er at jeg enda ikke har funnet noen andre som har prøvd subsonic i dette kaliberet. Dette blir derfor testing i den hvite delen av kartet for min del.

Generelt så kan man si at man med subladninger skal lade seg nedover. Dvs at man starter på høy hastighet og reduserer ladning til man kommer til ønsker hastighet, forhåpentligvis uten å sette kula fast i løpet.

Så først, valg av kule. Tunge (lange) kuler er å foretrekke, siden det minimerer volumet inne i hylsa. Valget var enkelt, siden jeg har massevis av Nosler CC 200 gr liggende. Løpet har twist på 1-9.5, så vi får håpe på at kula blir stabil. Burde trolig gå akkurat.

Kruttet jeg skal bruke er N-310, egentlig et pistolkrutt. Har ingen erfaring med dette fra tidligere, så skal bli spennende å sjekke ut.

Enkelte sverger til magnumhetter og bore tennhettekanalen opp. Jeg ønsker å holde dette enkelt, og vil derfor ikke gjøre dette med mindre det viser seg i ettertid å være nødvendig.

Første skrittet på å finne en ladning, er å åpne quickload. Hylsene mine rommer 63 gr med vann. COL er beregnet til ca 74 mm og jeg kommer til å bruke dette på første simulering. Løpslengde 50 cm.

Jeg setter på long barrel friction til 250 bar.

Jeg setter på long barrel friction til 250 bar.

Quickload har desverre ikke Nosler CC inne, men å bruke 200 gr SMK har gitt gode resultater før.

Input data.

Input data. Fyllingsgrad 37%.

Resultat 1

Resultat 1, gir hastighet.

Resultat 2.

Resultat 2, gir samme output, men ladning i grain.

Som en kan se, er ikke trykket veldig høyt, denne grafen er for 10gr og gir 330m/s i utgangshastighet.

Som en kan se, er ikke trykket veldig høyt, denne grafen er for 10gr og gir 330m/s i utgangshastighet. Legg merke til den bratte trykkurven.

Utifra dette kommer jeg til å begynne med 11.5 gr og slutte på 9 gr med 3 skudd for hver ladning, med 3 skudd for hver ladning.

Følg med videre!

-Ole

6 kommentarer på “Subsonic 8×57 IS, del 1.

 1. […] tenkte å få prøvd mine ladninger. Fremgangsmåten for å finne trygge ladninger ble forklart i del 1(klikkbar). Siden film er kjekkere enn å lese, laget jeg denne filmen som også tar med seg […]

 2. André sier:

  Hei! Hvilken subsonic ladning kom du fram til var passe for blasern din? Jeg har Sauer 101, 50cm pipe og samme kuler og krutt som du har liggende, hadde vært interessant å teste det ut;-) mvh André

  • hjortefall sier:

   Hei. Du bør absolutt gjøre egne vurderinger her, ettersom subsonicladninger er i den hvite delen av kartet, men jeg endre opp med 9.5gr og 291m/s @ -5C.

   -Ole

 3. Morten Brandt sier:

  Hei,

  Takk for ditt arbeid med nettsidene dine.. Tommel opp !

  Har lyst til å forsøke med på subsonic ladning til min S&L 8x57IS.
  Informasjonen din vil være ett godt utgangspunkt for meg.
  Jeg lurte på en ting… Fyllningsgraden ser ut til å havne på lave 33-34%.
  Benytter du noe for å «holde» kruttet på plass, eller er det ikke noe problem ?

  Mvh

  Morten

  • hjortefall sier:

   Heisann. Takk for hyggelige ord.

   Jeg vet at enkelte bruker diverse fyllmiddel, men jeg har egentlig ikke tenkt så mye på det. Grunnen til at jeg har unngått det, har egentlig vært for å hindre at det kommer en masse skit i demperen. Til nå har jeg vel skutt en 100 skudd med subsonic 8×57. Selv om dette ikke er et enorm grunnlag, så har jeg enda ikke opplevd noen problemer med dårlig tenning, ujevn hastighet eller andre tegn på at fyllingsgraden min er et problem.

   Mvh

   Ole

   • Morten Rudlang sier:

    Takk for rask tilbakemelding… Da er det bare å varme opp pressa i morgen.. Blir artig å prøve noe nytt..

    Mvh

    Morten

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s