Slutten for .17 HMR?

Neida, den går ikke ut av produksjon, men Winchester har nå kommet med et svar!

HMR står som kjent for Hornady Magnum Rimfire og har blitt en populær patron for skytteren som ønsker en mer hissig patron enn vanlige .22 LR. Lite kulefall og hissig ekspansasjon har gjort den til en populært patron.

Nå i 2013 har Winchester kommet med et svar, som naturlig nok betyr høyere hastighet. Den nye patronen har fått navnet .17 Winchester Super Magnum, som da blir .17 WSM. Denne må derfor ikke sammenlignes med andre WSM patroner siden WSM der står for Winchster Short Magnum. Denne er i tillegg randtennt, slik som .17 HMR . Det er altså ikke snakk om å korte ned på hylselengden, heller gjøre den lengre.

.17 WSM vil i første omgang blir produsert med 20gr Plastic Tip, 20 gr JHP og 25gr plastic tip.

Så hvor raskt går denne nye patronen?

.17 HMR leverer ca 2300 ft/s med en 20grs kule. .17 WSM oppgis å kunne gi hele 3000 ft/s med samme kulevekt. Dette er en forskjell på 700 ft/s, hele 213 m/s. Om dette er faktiske hastigheter, eller bare skryt fra Winchester, vites ikke, men det blir allikevel en formidabel økning av hastighet. Raskere utgangshastighet betyr naturlig nok mindre kulefall og vindpåvirkning.

Savage har allerede uttalt at de kommer til å bygge rifler for .17 WSM som skal være klare for det amerikanske markede i april. Når, evt om, dette kommer til Norge har jeg ikke fått svar på enda. Fikk beskjed om før jul når jeg kontaktet importør av Savage, men han visste egentlig ingenting desverre.

Patronprisen i USA blir trolig 40-50% prosent høyere enn .17 HMR, jeg ser for meg at det vil bli noe av det samme her hjemme, muligens noe høyere.

Så blir dette slutten for .17 HMR?
Min første tanke er patronprisen. Prisen for .17 HMR er allerede høy, og med enda høyere pris for WSM, vil ikke det natrulige valget bli .223? I første omgang håper jeg at den ihvertfall kommer til Norge, spennende patron er det ihvertfall!

-Ole

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s