Hydrostatisk sjokk?

For å vise hvordan en kule ekspanderer og avleverer sin energi blir ofte uttrykket «hydrostatisk sjokk» bruky. Sist jeg kom over dette var på hjemmesiden til Berger Bullets:

Skjermbilde 2012-12-05 kl. 19.37.27

 

Dette fikk meg til å lure, for hva er egentlig et hydrostatisk sjokk? Et sjokk kjennetegnes som en impuls som går over et kort tidsrom, altså er det en variabelt med hensyn på tiden. Variabel med hensyn på tid vil si at impulsen ikke er konstant over tidsspekterer.

Så til det første ordet, hydrostatisk. Dette kan deles opp i 2, nemlig hydro og statisk. Det er her det siste ordet er noe å bite seg merke i. Nemlig statisk. En statisk kondisjon vil si at tilstanden ikke varierer over tid. For eksempel trykk under vann, ved gitt dybde er dette konstant (ro*g*h), et hydrostatisk trykk.

Så da kommer spørsmålet, hvordan kan en kule som går igjennom et legeme gi et hydrostatisk sjokk? Det blir som å kalle noe digitalt analogt. Altså motsier det seg selv. For å få svar på dette, sendte jeg mail til Berger Bullets, for å få svar.

«Hi,

 First of all, great web page, and I really like your bullets.

 However, on the home page (picture 2) you say that the bullets delivers great hydrostatic shock. After what I know, there is nothing static about a shock. 

Would not hydrodynamic shock be the correct term to use here? 

 Best regards.

 Ole 

 Engineer in hydrodynamics. «

Svaret ble:

Hey Ole,

 … Long sigh…  yes, you are correct, the more proper term for this action would probably be hydrodynamic shock.  Unfortunately, for the last 100 years or so, scientists and gun writers alike have been referring to the phenomenon as hydrostatic or hydraulic shock.  Thus, we use the term that people will recognize.

 In theory though, you could think of it as an effect caused by simple hydraulic pressure, such as a hydrostatic effect on an object at the bottom of a water column.  In this case, of course, the cause of the pressure wouldn’t be gravity, but the pressurizing, compressing effects of the bullet strike… lol  But no, hydrodynamic is probably the more correct term.

 Have a good one, glad you liked the new web page, I’ll convey your appreciation to Michelle!

 Best regards,

 Darrell

Former-submariner

 

Så med dette satt på plass, hva med å begynne å bruke rett betegnelse, nemlig hydrodynamisk sjokk. Alle som driver med presisjonsskyting har en god evne til å ta hensyn til alle detaljer for minst mulig gruppe. Burde man da ikke være like nøye på at man bruker rett uttrykk for å forklare hva som skjer under ekspansjonen?

-Ole

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s