Utvomming av Hjortevilt på 1-2-3

Når man er ny storviltjeger tenker en ofte bare på en ting, å få dyret i bakken. Men dette er bare halve jobben vi som jegere møter i skogen. Jeg har altfor mange ganger hatt med meg ferske jegere, som etter at dyret har fallt står å klør seg i hodet og tenker «hva nå?». Det er alltid greit når man er med i et jaktlag, hvor de erfarene jegerne tar seg av denne jobben. Men plutselig kommer dagen når du står der aleine med et felt dyr og lua i hånden. Da er det viktig å ha tatt sine forhåndsregler, for viltet er tross alt en fantastisk råvare som fortjener rett behandling. I de følgende artikklene skal vi ta for oss alle steg fra dyret er skutt til det ligger i fryseren. Eksempelet vi har brukt er hjort, men denne metoden kan brukes på alt norsk hjortevilt. Første steg i denne artikkelserien omhandler utvomming.

Forhåndsregler:

Verktøyet er viktig, og det bør til en hver tid være slipt.

Utvommingen bør gjøres så fort som mulig for å hindre bakterievekst. Den blir ofte gjort på skuddplass, men merk at hvis kjøttet skal selges må partering forågå på godkjent slakteplass, og dyret skal da fraktes ut av skogen med hjerte, lunger, milt og nyrer i. Kjøttet kan heller ikke selges før det er godkjent av veterinær.

Hygiene er viktig. Alt utstyr som brukes må være rent. Engangshansker er også en stor fordel. Til utvomming kan en enkel kort kniv brukes, men det finnes spesialkniver på markedet som EKA swingblade ol. Fordelen med disse er at de er butt foran, slik at en ikkje skjærer hull i vomm og tarmer.

Når du kommer frem til det påskutte dyret er det viktig å forvisse seg om at dette er dødt. Hvis dette ikke er tilfelle brukes et fangskudd i overgangen mellom nakke og hode. Jeg lader aldri ut av rifla før jeg med hundre prosent sikkerhet vet dyret er dødt på skuddplassen. Ved hjerte og lungeskudd er det ikke nødvendig å «stikke» dyret, med dette menes å snitte over pulsåren i halsen på dyret slik at det tømmes for blod. Alt blodet er ved slike skudd som regel samlet i brysthulen på dyret. Er derimot dyret skutt i hals, rygg eller hoderegion bør dyret «stikkes».  Merk at slike skudd aldri er å anbefale.

 

 

Utvommingen:

Steg 1

Åpning i hals.

 

Det første en gjør er å legge et snitt fra halsgropa og ned til hodet på dyret. Vær påpasselig med at spiserøret ikke blir kuttet i denne prosessen. Begynn med små snitt og arbeid deg rundt luft og spiserør. Dra dette ut, og sett en tau eller strips foran strupehodet slik at innholdet i spiserøret ikke renner ut. Kutt så av dette foran strupehodet og stripsen.

Løsne hinnene rundt luft og spiserøret forsiktig. Jobb deg oppover fra hodet, og løsne rundt brysthulen slik at du kan dytte dette inn i selve brysthulen.

Steg 2

Åpning ned til ribbeina

 

Legg så et snitt i skinnet fra halsen og opp til enden av ribbeina, slik at disse kommer til syne. Dette er et alternativt steg. Hvis dyret er skutt i skogen, kan dette med fordel droppes siden det er enklere for smuss og skitt å komme inn i dyret når det skal fraktes ut. Her derimot er dyret skutt nært slakteriet, og vi har mulighet for å henge opp dyret. Dette steget gjør selve vommingen enklere.

Steg 3

Saging av ribbein.

Dette er også et alternativt steg. Nå brukes sag til å sage opp ribbena fra halsen og opp. Vær veldig nøye med å ikke rifte vomma. Begynn nede med halsen og arbeid deg rolig oppover. Når du er kommet opp til slutten på ribbeina bruker du korte rolige bevegelser til du er igjennom.

Steg 4

Åpning av buken.

Nå er det på tide å åpne selve buken på dyret. Hvis de to foregående stegene har blitt droppet, legger man først et lite snitt i skinnet der hvor ribbeina slutter, og jobber seg forsiktig ned til man kan kjenne vomma. Her må man behandle kniven med den ytterste forsiktighet. Et lite feilsnitt, og vomma er pungtert.

Steg 5

Åpning av buken.

Så er det på tide å åpne buken. Har man en bukåpner, eller en EKA kniv med kule bør denne brukes. En kan da enkelt føre kniven i en og samme bevegelse fra ribbeina og bak til hoftene. Har du derimot en vanlig kniv bør to fingre «dytte» ned vomma mens kniven forsiktig føres fremover. Bruk alltid kniven med spissen ned, og eggen opp for å sprette opp skinnet. Jeg pleier alltid holde pekefingeren langs med ryggen på kniven slik at tuppen på pekefingeren dekker spissen på kniven. Dette gjør det lettere å håndtere kniven samtidig som faren for å skjære i vomma minsker.

Steg 6

Dyret er åpent og blodet kan tømmes ut.

Dyret er nå åpent fra hals til hofter. Siden skuddet i dette tilfellet var et perfekt lungeskudd, ligger alt blodet i brysthulen på dyret. Ingen «stikking» er dermed nødvendig, og blodet kan lett tømmes ut. Husk at hvis dyret skal selges, må lunge, milt og nyrer ligge igjen i dyret når de følgende stegene skal utføres.

Steg 7

Stripsing og kutting av endetarmen.

Nå er det tid for å løsne endetarmen. Vi gjør dette ved å dra mest mulig ekskrementer inn mot vomma, og så sette på to strips. Et over der du skal kutte, og et under. På hunndyr ligger urinveiene nært endetarmen, og disse kan fjernes samtidig. På hanndyr derimot må først urinveine løsnes og dras ut, og så gjøre det samme med endetarmen. Det er også verdt å merke seg at noen løsner rundt endetarmsåpningen og drar dette inn i dyret samtidig. Vi stripser derimot denne og kutter, for så å fjerne resten til slutt. Dette fordi det er enklere å løsne den siste biten når vomma er ute.

Steg 8

Utdraging av vomma

Nå er vi kommet til selve fjerningen av vomma. Når vi skyter dyr såpass nært slakteriet heiser vi opp dyret, og lar tyngdekraften gjøre arbeidet. Dette er grunnen til at vi åpnet brystet på dyret. Nå er det bare til å gjøre to snitt i mellomgulvet, og vomma faller ut.

I skogen derimot blir dette vanskelig. Her legges dyret på høyre side. Dette fordi hjortedyrs antomi gjør at vomma velter lettere ut på denne siden. Så gjelder det å ta tiden til hjelp ved å føle seg frem til hvilke sener og hinner som må løsnes for å få den ut. Dra litt og bruk kniven der det er nødvendig. Bruk minst  mulig makt på selve vomma. På reinsdyr utvikles det fort gass i denne, og med for mye makt kan den sprekke. Begynn bak og arbeid deg fremover. Ved vommskudd er dette spesielt viktig da mellomgulvet fungerer som en sperre for vomminnholdet. Det er da mulig å vaske ut i bukhulen uten at noe av mageinnholdet kommer inn i brysthulen. Når dette er gjort skjæres mellomgulvet over, og vomma veltes ut. Det er viktig å bruke tiden til hjelp når denne operasjonen utføres. Et feil snitt her kan pungtere vomma, og arbeidet blir vesentlig vanskeligere, samtidig som det kan foringe kjøttkvaliteten.

Brunstige hanndyr

Anatomien på hjortedyr er den samme, så metoden over kan brukes på alt hjortevilt i Norge. Dess mindre dyrene er, dess lettere er arbeidet.  Brunstig hannhjort og reinsdyr bruker ofte å smøre seg inn med urin på buken, noe som lukter og setter smak på kjøttet dersom dette ikke tas hennsyn til. Det er derfor ekstremt viktig å flå vekk det svarte området rundt penis og oppover buken før en starter på selve vomminga. Bruk hansker, og bytt disse etter arbeidet er utført. Kniv byttes eller vaskes omhyggelig etter kontakt med dette området.

-Håvard

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s