Valg av lyddemper / Kapping av løp

De siste årene har det å montere lyddemper blitt stadig mer populær. Noe som viser dette tydelig, er at leveringstiden hos børsemakerne blir stadig lengre.

Så hvorfor skal en ha lyddemper?

Hovedgrunnen, som ligger i navnet, er at den demper lyden. Driver en med bevegelig jakt, er det ofte mas å ha på hørselsvern hele tiden. Derfor er det greit å sette en demper på, slik at en slipper skader på hørsel som tinnitus. Det skumle med tinnitus er at et skudd kan være nok til at hørselen blir skadet, og har man først fått tinnitus så finnes det per i dag ingen behandling mot det. Sånn sett er lyddemper en billig forsikring av hørselen, men jeg anbefaler selvsagt å bruke hørselsvern på skytebanen.

En annen fordel med demperen er at den demper rekyl veldig bra. Man kan si hva man vil om at stor rekyl gjør deg stil større mann, men sannheten er at de fleste skyter bedre med lav rekyl. Dersom man ikke har trent lenge, vil kroppen av seg selv enten møte rekylen, eller trekke seg tilbake. Begge deler gir dårlige samliger. Å si at rekylen fra en demper 6,5×55 blir som en udempet salongrifle er vanlig  å si, selv liker jeg ikke å si dette, da det er mange faktorer som påvirker faktisk rekyl og følt rekyl.

Den tredje grunnen til å velge demper, er at den også demper munningsflammen. I vanlig dagslys er det ikke noe problem, men skal en skyte hjorte på bøen, så kan dette lysglimtet ødelegge nattesynet ditt. Dvs at pupillen trekker seg sammen og slipper inn mindre lys. Skulle dette skje, så er det ofte vanskelig å se hvor dyret løper og det kan bli vanskeligere å finne dyret igjen.

Hva skjer egentlig med lyden?

Tversnitt av en Br-reflex. Kilde: https://i0.wp.com/www.artemis.as/images/teleskop.jpg

Tversnitt av en Br-reflex. Kilde: http://www.artemis.as/images/teleskop.jpg

Kruttsmell fra et udempet våpen ligger i det lavfrekvente området (0-1 200 Hz), mens lyden fra overlydssmellen ligger i området 2 000-10 000 Hz. Overlydssmellen kan demperen ikke gjøre noe med. Da må man i så fall skyte med sub ladninger som sender prosjektilet ut under lydens hastighet (ca 330m/s avhengig av temp). Det demperen i praksis gjør er at den reduserer lydenergien fra kruttsmellen og gjør lyden høyfrekvent. Fordelen med høyfrekvent lyd, er at den ikke går like langt som den lavfrekvente. Den stoppes i tillegg lett av f.eks glass eller andre hindringer.

Redusert utgangshastighet?

Alle som har spillt dataspill tror at å sette på en lyddemper reduserer hastigheten på prosjektilet. Dette er desverre en myte mange fortsatt tror på. En demper vil ikke redusere hastigheten, den kan faktisk øke den et par m/s. Det som derimot kan gjøre at utgangshastigheten blir lavere, er at mange kapper løpet samtidig som det gjenges, men dette kommer jeg tilbake til.

Så hva er ulempene?

Som med alt annet, finnes det også ulemper med demper. Man kan ødelegge balansen på rifla (framtung), enkelte mener at rifla ikke ser like bra ut og den blir uhamselig å dra med seg i skogen. På skytebanen blir det med gjenntatt skyting uten pause fort en plage med mirage. I tillegg kommer prisen inn i bildet. Det finnes forskjellige dempere til forskjellige priser, hvilken en skal velge kommer mye an på bruken. Det finnes alt fra den store Hausken Whisper til små Alms dempere. Dempere er som med våpen, alt til sitt bruk. Man tar ikke med seg en Hausken Whisper med ut på langtur i bratte vestlandslier, men på en bøen i bynære strøk er den suveren. Jeg har demper på nesten alle løpene mine, og det er en klar sammenheng mellom hvilke våpen jeg har demper på, og hvilke jeg tar med på hvilken type jakt.

Hvilken demper skal jeg velge?

Som sagt finnes det veldig mange forskjellige lyddempere. De to store er A-tec og Hausken, men det finnes også Sonic og Hardcore som er litt billigere. En tommelfingerregel er at jo større lyddemperen er (større volum), jo bedre demper den. På en annen side er store dempere tyngre, så her blir det en vurderingssak som hver enkelt jeger må ta. De fleste jaktblader tester dempere så svetten renner for tiden, så her kan en finne mye nøyaktig informasjon. De fleste dempere ligger innenfor 26-32dB, noe som er mer enn nok for de fleste jegere.

Desibel (dB), hva er det? 

Desibel er en dimensjonsløs måleenhet som angis i dB. Det er en logaritmisk skala, noe som betyr at når lydnivået øker med 10dB så tidobles lydenergien. En økning på 3dB vil føre til en dobling av lydenergien. Det som er viktig å skille her, er lydenergi og oppfattet lyd. For menneskets øre vil 10dB høres ut som en dobling av lyden, mens 3dB er merkbar. 1-2dB er ofte ikke mulig å høre forskjell på. Det vil at om du står mellom to dempere, der den ene demper 30dB, og den andre demper 27dB vil det ikke si at den første demperen demper dobbelt så bra (som vi kan høre). Så om en leser tester av dempere, så er det viktig å ikke henge seg for mye opp i hvor mye de demper.

Kapping av løp.

De fleste klarer å finne ut hvilken demper de ønsker, det er ofte et resultat av pris, vekt og demping som passer deres bruksområde. Det neste spørsmålet er om løpet skal kappes, evt hvor mye. Jeg nevnte innledningsvis at et par av ulempene med demper er at rifla blir framtung, lang og tyngre. Alt dette kan gjøres noe med, ved å kappe løpet. En rifle med kort løp blir lett og mye mer hendig å dra med seg i skogen. Hundeførere er ofte veldig glade i korte børser, nettopp av denne grunnen. Ulempen med å kappe løpet er at en mister utgangshastighet. Jeg nevnte tidligere at det å sette på demper ikke gjør noe med hastigheten, dette stemmer ikke dersom en kapper løpet. Unntaket er er salongrifler,  hvor mange opplever at kula går over lydens hastighet dersom de kapper løpet for mye.

Hvilke gjenger skal jeg ha? 

De fleste dempere kommer med flere forskjellige gjengedimensjoner. De mest populære er M14x1 og M14x1,5. Her står 14 for største diameter og 1/1,5 for stigningstallet på demperen. Om du skal ha M13, M14, M15 osv kommer an på hvor tykt løp du har, bare husk å ikke ha for store gjenger, da du må ha noe brystning. Når det kommer til stigningstallet anbefaler jeg 1mm. Stigningstallet er avstanden mellom to gjengetopper. Et lavere stigningstall vil gjøre at demperen vil sitte bedre når du skrur den på.

Hvor mye skal jeg kappe?

Her, som med valg av demper, blir det en vurderingssak. Er kort løp gir en hendig og lett rifle, mens et langt løp gir gode hastigheter. Så her må man igjen vurdere sitt eget bruk.

For å kunne fortelle noe om hvor mye fart man taper på å kappe løp, har jeg gjort noen simuleringer i QuickLoad. QuickLoad er et program som lar deg regne ut trykk og hastighet når du legger inn informasjon om ladning og lengde på løp. Jeg har tatt for meg de vanligste kalibrene .223, 6,5×55, .308, .30-06 og 9,3×62. Merk at dette kun er en simulering, og ikke nøyaktig hva en kan oppleve. Ladedata jeg har brukt, er hentet fra Lapua sine sider.

Kal1

Her ser vi hastigheten som er den blå grafen, med verdier på høyre side. Langs x-aksen (den horisontale på bunn) har vi løpslengden. En kan derfor utifra disse grafene regne seg til ca hvor mye man taper på å kappe løpet.

Det er også viktig å merke seg at det er ikke alle kalibre som egner seg like godt til kapping. Magnumkalibre (dvs stort hylsevolum i forhold til kaliber) lades ofte med saktebrenne krutt, som krever langt løp for å få fullstendig forbrening. Dersom en bruker kort løp i disse kalibrene, vil ikke bare munningshastigheten senkes drastisk, men en kan også oppleve å få mye dritt i demperen pga at alt kruttet ikke er fullstendig forbrent. Det vil også gi høyere trykk i demperen, noe som vil senke levetiden på demperen. Hausken har i det siste kommet med et «magebelte» på demperene sine nettop på grunn av at folk med magnumrifler kapper de for mye. Hvorfor en skulle velge et magnumkaliber, for så å kappe løpet er selvfølgelig selvmotsigene, men det er flere som gjør det.

Hvor mye har jeg lov til å kappe?

Loven sier at løpet skal være minimum 40cm langt. Løpslengden måles fra støtbunn (med sluttstykket i fremre posisjon) til munning. Minste totallengde er 84cm. Dersom våpenet har foldbar/innskyvbar kolbe, måles totaltlengden med kortest mulig kolbe.

Men før du løper til børsemaker å kapper løpet til 40cm, så er det noen ting du må tenke på. Skal du jakte i utlandet, er det ofte andre regler der, så sjekk opp hvor kort løp du kan ha i de aktuelle landene du kunne tenke deg å dra i fremtiden. Det andre du må tenke på, er at om gjengene skulle bli ødelagt, så kan det være at du må kappe de av, og gjenge på nytt. Dersom løpet ditt var 40cm, vil du få et ulovlig løp om du må kutte. Så spar ihvertfall et par cm. Dersom du tenker på å sette på en teleskopisk demper, så sjekk og opp at det er plass. Det vil si at bakre del av demperen ikke blir stoppet av forskjeftet før du får skrudd på demperen.

Skulle noe være uklart, er det bare å stille spørsmål i kommentarfeltet.

-Ole

31 kommentarer på “Valg av lyddemper / Kapping av løp

 1. Jan sier:

  Lurte på om du kan bruke 185 gr kuler når man har kappet løpet?
  Har hørt rykter at man må ned på 155-165 gr kuler pga riflestigingen blir endret, er det noe i dette??

  • hjortefall sier:

   Hei, nå vet jeg ikke hvilken stigning du har på løpet ditt, eller kaliber. Kulevektene tilsier at du trolig har .308? Det første spørsmålet er om du fikk stabilisert 185gr kulene. Dersom du gjorde det, så vil de også stabilisere med kappet løp. Jeg antar nå at du fortsatt er over 40cm, slik at vi snakker om normale løpslengder.
   Riflestigningen blir ikke endret når en kapper løp. Grunnen til at denne myten trolig har oppstått er at dersom 185gr kulen såvidt stabiliserte med originalt løp, så kan tapet av hastiget under kapping føre til at den ikke blir stabil. Må også legge til at hastigheten på kula, gitt normale hastigheter, ikke har så mye å si i forhold til andre variabler.

   Håper dette var til hjelp.

   -Ole

   • Jan sier:

    Hei, takk for svar. Jeg har howa 1500 kaliber 308, stigningen er jeg ikke sikker på. 185gr kulene er stabile. Jeg hadde tenkt å kappe løpet til 47cm slik at jeg holder meg innenfor grensene itilfelle jeg skal på jakt i Sverige. Der er vel grensen 45 tror jeg. Så ut ifra ditt svar så skal det ikke ha noe betydning om jeg kapper løpet 3cm?
    Har du noe erfaring med sonic 45 lyd demper?

    Mvh

    Jan Tore

   • hjortefall sier:

    Hei, 3cm har absolutt ingen betydning for stabilisering. 47cm vil jeg si er et veldig godt valg! Ang Sonic demperen, så har jeg personlig ingen erfaring med denne, men har kammerater som har. Mitt inntrykk er at dette er et veldig godt kjøp!

    -Ole

 2. Viljar sier:

  Hei, jeg lurer litt på å kjøpe en ruger 10/22 med foldbar kolbe til jakt. Den måler inn på rett under 70cm sammenfoldet, men over 84cm med kolba «brettet» ut. Siden den er under 84cm fammenfoldet, vil det da si att den er ulovelig? Har lyst på en liten og lett 22.lr rifle som kan puttes i rygsekken. Ja, jeg vet att det finnes en takedown versjon av ruger 10/22 men styrer unna den på grunn av dårlig pressisjon.

  -Viljar

  • hjortefall sier:

   Hei, med denne kolben blir den ulovelig desverre. Lovteksten sier at totallengden måles med kolben slått inn. Takedown’en har jeg ikke prøvd desverre, men konstruksjonen oser ikke av pressisjon. Når jeg selv går med .22’en i sekken på jakt så lar jeg den heller stikke opp av sekken, så sant du passer på greiner, vil nok dette gå helt fint. Alternativet vil være sekker med eget bæresystem, f.eks QRR-sekken.

   -Ole

 3. Daniel sier:

  Hei, Jeg har en sauer 200 str med 19/670 pipe..Har tenkt å sette på en demper, men sliter litt med å finne ut hvor mye jeg kan kappe løpet. Rifla ska brukes til jaktfelt så vekt har litt å si også.
  Har du noen tips, eventuelle anbefalinger ?

  • hjortefall sier:

   Hei, først av alt: Skal du skyte i jeger- eller sporterklassen? I sporterklassen mener jeg å huske at det ikke er noe krav til vekt på rifla, mens i jegerklassen så er det som kjent max vekt på våpenet 5kg. Selv bruker jeg en Sauer 202 i 6.5×55 til jaktfelt. På denne har jeg satt på en A-tec Maxim lyddemper og kappet til 50 cm. Totalt veier mitt våpen 4850 gram.

   Mitt videre svar baserer seg på at du ønsker å skyte i jegerklassen.
   Det første jeg ville gjort, var å veie våpenet slikt det er i dag, med det oppsettet du ønsker å bruke. På denne måten ser du hvor mye du har å gå på (evt må ta av). Så finner du en demper du ønsker å bruke. Her ville jeg sett en del på vekt, gjerne en moduldemper som du kan skru av moduler på for å få ned vekten under konkurranse. Personlig er jeg meget fornøyd med min A-tec maxim, og har faktisk flere av den. Enkelte sverger til Hausken, men jeg synes ikke at den er så god at den forsvarer prisforskjellen. Du kan også se på Sonic-demperne om pris er av betydning, jeg har ikke noen erfaring med disse, men de har kommet godt ut i tester.

   Etter å ha funnet vekt på våpen og vekt på demper (som du ser når du har valgt demper) så er du trolig over grensen til våpenvekt. Da kan du regne vekten til pipa pr cm (om du trenger hjelp til dette, så si ifra, så kan jeg gjøre det for deg), for å finne ut hvor mye du må kappe.

   Det finnes sikkert flere måter å gjøre dette på, men med metoden jeg har nevnt så oppnår du maximal løpslenge og fortsatt være innenfor kravet til vekt.

   Håper det var til hjelp.

   Mvh

   Ole

   • Daniel sier:

    Hei igjen.
    Kan starte med å takke for meget raskt
    Kommer til å bruke våpnet i jeger klassen så maks vekt er som du sier 5kg. Oppsettet som jeg har i dag er.
    Sauer 200 str Låsekasse M/magasin 1450 gr
    GRS stokk Sporter/ varmint 1470 gr
    Kikkert leupold VX6 2-12×40 510gr
    Kikkertmontasje Picatinny stål 190 gr
    Leupold QRW 30mm ringer stål 136gr

    Total vekt uten pipe blir da 3756gr

    Har veid pipa til 2080gr så kappes må den uansett om det blir lyddemper eller ei.
    Har sett litt på A-Tec CTM-4(280gr), Maxim (460gr) og Maxim titan (410gr)
    Så litt på Hausken sine, men syns de er så tunge i forhold til A-tec sine
    Mye mulig jeg kommer til å flute pipen for å spare enda mer vekt.

 4. Jostein sier:

  Hei! Har en tikka t3 super varmint 6.5×55, orginal løp er 60 så tenkte jeg og kappe til 47 cm og så sette på demper som er 14 cm tror jeg. Vil dette være bra og vil den være lovlig ifht til lengde til alt av dyr som er låv å jakte med 6.5, og er den lovlig ifht anslagshastighet til storvilt som elg? Mange som sier at dette er for kort og at den ikke vil være lovlig (egnet) til og skyte elg med.

  Har lest så mye forskjellig…
  Forvirret!!

  • hjortefall sier:

   Hei,

   mitt eget 6.5×55 løp har jeg kappet til 50 cm og har vært på elgjakt med det. Har ikke fått skutt noe med det løpet, men er sikker på at elgen hadde falt om dersom jeg gjorde det.
   Når det kommer til lovligheten til å bruke det, så var det tidligere litt uklarheter her, men det er nå rettet opp. Dvs dersom det står på pakken til patronene du kjøper at energien er høy nok @100m, så er det lovlig enten du har 74 eller 40cm løp.

   Håper dette var til hjelp.

   -Ole

   • Arne sier:

    Hei,

    Flott å få dette avklart! De børsemakerne jeg har hørt med har alle forskjellige meninger om man kan kappe løpet på 6.5×55 eller ikke.

    Jeg ser på grafen at 6.5×55 har en noe lengre «topp» på «chamber preasure», vil det si at kruttet bruker lengre tid på å brenne? Isåfall vil dette få konsekvens for levetiden på demperen om du kapper for mye? og hvordan kulen bygger seg opp fart

    Hva vil det praktisk sett ha å si i forhold til droppen på kulen sånn ca om du kapper løpet fra 57cm til si 47cm på avstanden 100m og 200m?

    Mvh
    Arne

   • hjortefall sier:

    Heisann. Kapping av løp vil trolig føre til forkortet levetid på demper, uten at jeg har opplevd eller lest sikre kilder på det i 6.5×55. For andre, mer heftige magnumkalibre, vil korte løp drastisk senke levetiden på demperen.

    En tommelfingelregel er at man mister 3-5 m/s per cm man kapper. Ved å si 4 m/s tap per cm vil det gi et tap på 40 m/s. Min jaktfeltladning er 140gr Nosler CC i 780 m/s (50 cm løp). Ved å redusere hastigheten til 740 m/s vil jeg ligger 1 cm under på 100 meter og 4 cm på 200 meter.

    Håper dette var til hjelp.

    Mvh

    Ole

 5. Bjarne sier:

  Hei

  Har 30-06 som løpet er kappet til 52 cm for øyeblikket, med en nyere hausken demper. Er meget fornøyd med selve demperen, men børsa er en lettvekter og balansen i rifla er forfærdelig med demperen på…vurderer og kjøpe en sonic 45 og kappe løpet til ca 47cm for å flytte tyngdepunket lengre bak. Har jo hørt at man ikke skal kappe 30-06 noe særlig og det ville vært bedre å kjøpe en 308 viss man skal kappe mye, men det er ikke noe jeg har lyst til. Det jeg lurer på er: Vil det ha noe å si i praksis å kappe løpet på en 30-06 til ca 47cm? Rifla blir alltid brukt med demper, så økt lyd og munningsflamme uten demper betyr ikke noe for min del.

  • hjortefall sier:

   Hei,

   Dette er som kjent et tema der det finnes mange forskjellige meninger, så jeg får ta å komme med mine. Å heller velge .308 vil jeg si er totalt unødvendig. En .30-06 vil alltid gi større hastigheter enn .308 for de løpslengder som er av interesse her i Norge. Du vil naturligvis miste noe hastighet, men tror neppe elgen klager av den grunn. Min personlige mening blir da å bare kappe, jeg hadde selv gjort det på en lettvektsrifle.

   Mvh

   Ole

   • Bjarne sier:

    Det var vel nøyaktig samme mening jeg hadde i hodet, men så leser man seg jo usikker på det store internett, da blir det nok kapping, vil heller miste noen m/s enn å gå og irritere meg over en lettvekter som er ekstremt framtung.

 6. Hei
  Har et våpen i 7mm Rem Mag som jeg vurderer å sette på demper.
  Har du noen formeninger om minimum løpslengde på et slikt kaliber. Bruker enten et MRP eller URP krutt til mine patroner.

  • hjortefall sier:

   Hei. Har ingen stor erfaring med kaliberet, men kjørte en simulering i QuickLoad. Tok da utgangspunkt i norma ladedata for 156gr Oryx. Hastighetsgrafen som blir simulert viser tilnærmet lineær sammenheng mellom 70 og 40 cm løpslengde. Min tolkning av dette er da at det ikke finnes noen «sweet spot» som sier at en ikke bør kappe kortere. Det blir da er vurdering du selv må gjøre utifra dine behov. Kan også legge til at simulert hastighet for 70 cm løp er 900 m/s og 783 m/s for 40 cm løp.

   Mvh

   Ole Stavnem

 7. Knut Paulsen sier:

  Hei, jeg har en Marlin XL7 30-06 som er gjenget med 14×1 gjenger…og lurer da på om en demper med 14×1,5 gjenger vil passe på løpet… eller om jeg må forholde meg til dempere som er 14×1.
  da jeg fant en rimelig «twister» demper.. altså en som er vridning på ellers er den som en vanelig demper ..
  det er en hardy demper 4gen med 14×1,5 gjenger så lurer om den vil passe på mitt løp.

  • hjortefall sier:

   Heisann. Du må nok forholde deg til M14x1 gjenger på demperen. Evt kan du gjenge på nytt, men prisen til børsemaker vil trolig gjøre at demperen ikke blir så billig allikevel.

   Mvh

   Ole

 8. Ulf Wetterhus sier:

  Hei. Har Cal 30 lyddemper kan jeg bruke den på Rifle Cal 6,5×55?

 9. Rypejeger sier:

  Jeg vurderer å kappe løpet til montering av demper (Rifle 30-06, 60 cm løp original). Lurer på hvor mye mer lyd får man ved et kortere løp. Kan jeg for eksempel velge en demper som er 5 cm kortere (og demper mindre), fremfor å kappe løpet 5 cm (som gjør at smellet blir litt mindre), og få omtrent samme lydnivå enn ved å kappe løpet med 5 cm og montere en 5 cm lengre demper? Jeg ser da bort ifra dette med vekt og balanse, men er interessert i at totallengden ikke skal bli for stor. Vurderer Hausken JD 184 mot Hausken 224.

 10. Niels sier:

  vurdere en kaliber 8×57 js. hvor mye er det muligtavt at kappe av denne?

  • hjortefall sier:

   Hei. Med fare for å høre flåsete ut, så kan du kappe løpet ned til 40 cm så lenge total våpenlengde overstiger 84 cm. Det du trolig egentlig vil vite, er hvor mye som er anbefalt å kappe. Som man ser på grafene over, er hastigheten som funksjon av løpslengde temme lineær slik at det ikke finnes noen magisk grense. Det er du selv som må vurdere ønsket hastighet til kula opp mot vekt og hendighet til våpenet. Mitt 8×57 løp er 50 cm. Men om det hadde vært 47 eller 52 cm hadde for meg vært likegyldig.

   Mvh

   Ole

 11. John Erlend sier:

  Hei har en 45/70 som er gjenget til rekyl demper. Kan jeg skyte uten denne demperen på tenkte på om løpet tåler det?

 12. Helle sier:

  Hva er tankene dine om å kappe et 6,5×55 løp til f.eks 45 cm, i forhold til anslagsverdi på storviltjakt?
  Har akkurat kjøpt meg en sauer 202 med bl.a et 6,5 løp i full lengde. Jeg skal ha på demper, og ønsker da også å kappe løpet, mest mulig for å få ned vekten. Skal hovedsakelig brukes på rådyrjakt, men også hjort. Har 9,3 løp også, som jeg tenker jeg kan bruke om det blir aktuelt med elg eller villsvin, om kappinga av 6,5 løpet skulle resultere i at det ikke er egnet til dette..
  Leser på en rekke forum, men folk har jo så veldig forskjellige meninger om saken, at jeg blir ikke stort klokere av det..

  • hjortefall sier:

   Hei,

   Til hjort og rådyr tenker jeg at det vil være en god løsning. Når det kommer til de større dyrene, så mener jeg at 6.5’en gjør en god jobb, men du må være enda nøyere med hvor du plasserer skuddet.

   Generelt er det vanskelig å få skikkelig svar på slike spørsmål, siden det er så mange faktorer som avgjør. Det er også grunnen til at det er så mange meninger, nettopp at folk må synse fremfor å vite.

   Så dette var desverre ikke noe godt svar, men er nok det beste jeg kan gi deg, nettopp fordi det ikke er noe fasitsvar (annet enn at det der lovlig).

   Mvh

   Ole

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s