7-30 Waters?

Jeg har i lengre tid gått å ventet på et løp i .45-70 til min TC Contender. Her om dagen ringte forhandleren min meg og kunne fortelle at løpet var gått ut av produksjon. Som plaster på såret, foreslo han at jeg skulle få refundert pengene for våpensøknaden samt god pris på andre varer hos dem. Siden jeg virkelig hadde lyst på et nytt løp til min Contender, spurte jeg om han visste om noen løp som var tilgjengelig hos leverandør. Etter noen tastetrykk fant han ut at de hadde et løp i 7-30 Waters på lager, om det kunne være av interesse. Selv hadde jeg aldri hørt om dette, noe som gjorde at jeg selvfølgelig sa ja!

Så hva er 7-30 Waters?

Kort fortalt er det en .30-30 win necked ned til å ta en 7mm kule. Tanken om en ren rådyrrifle kom da raskt i hodet mitt. Patronen ble utviklet av Ken Waters i 1976 for å gi bedre prestasjoner i lever-action rifler. I nyere tid har den blitt populær hos Contender skytterne, i både pistol og rifle variant.

Etter å ha lest litt rundt på nettet og i diverse ladebøker ser jeg at å presse hylsene om fra .30-30 skal være en lek. Det er kun å presse .30-30 hylsene med 7-30 dien, for så å skyteforme.

Hva kan jeg forvente fra denne patronen?

Målet som jeg har satt meg, er som sagt en rendyrket rådyrrifle. Rifla veien fra før av lite, og er lett å bære med seg i skogen.

Når det kommer til ladedata, med krutt som er lett tilgjengelig her på berget, så har jeg kun funnet det i Speer sin ladebok. Her er det VV N135 som er brukt.

Maxdata her gir 2735 f/s (833 m/s) med en 110gr kule, 2631 f/s (801 m/s) med en 115gr kule, 2532 f/s (771 m/s) for en 130gr kule, samt 2378 f/s (725 m/s) for en 145 gr kule.

Hvilken kule jeg kommer til å bruke på jakt, har jeg ikke tenkt så mye på enda. Men en tung kule i relativ lav hastighet gjør at jeg ikke nødvendigvis må bruke premium kuler.

Dersom det er noen som har erfaring med kaliberet, skriv gjerne en kommentar, det er mye mer jeg ønsker å vite.

Løpet er ventet å komme i starten av august, mer om dette prosjektet vil komme!

Dette innlegget ble publisert i Nyheter.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s