Valg av kikkertsikte

Nå har jeg tidligere på denne siden gått igjennom valg av rifle og salongrifle. Så nå tenkte jeg at optikken stod for tur. Dette er som de foregående innleggene, beregnet på den ferske jegeren, men den rutinerte får forhåpentligvis også noen forklaringer på det h*n lurer på. Det er selvfølgelig mulig å jakte med de åpne jernsiktene eller rødpunktsikte, men jeg vil her primært fokusere på kikkertsikter. Valg av montasje kommer jeg ikke så mye inn på i denne artikkelen, men en ting er sikkert, montasjen er det siste stedet man skal spare penger! Kjøp kvalitet med en gang.
Når det kommer til valg av kikkertsikte, så er regelen å bruke minst like mye penger på kikkertsiktet, som på børsa. Det nytter ikke med en super rifle når du ikke klarer å se dyret klart. Kikkertsikte er et av de produktene der en får det en betaler for. Billige kina-kikkerter som dukker opp på finn (ofte under falskt navn), vil jeg be alle om å holde seg langt unna!
Litt om retikkel

Hentet fra: http://www.krieghoff.co.uk/zeissreticles.html

Hentet fra: http://www.krieghoff .co.uk/zeissreticles.html

Her sees en oversikt over noen retikklene  som zeiss leveres med. #4 og #8 er her de mest vanlige. De forskjellige merkene har ofte forskjellige navn på retikklene sine, men de er alle ganske like de som sees på bildet.

Retikkelet leveres enten som medforstørrende, eller ikke medforstørrende.

Medforstørrende retikkel kalles også FFP (First Focus Plane). Dette har fordelen med at avstanden mellom strekene alltid er lik. På denne måten kan en bruke retikkelet som avstandsmåler. For eksempel har tysk#4 FFP alltid 70cm mellom de tykke strekene på 100 meter. Dette er også gjennomsnitts lengde på et rådyr, så dersom rådyret dekker utenfor de tykke horisontale strekene, er det innenfor hundre meter. Får du plass til hele dyret mellom de tykke horisontale strekene, kanskje med god margin, så er dyret lengre borte enn 100 meter. Ganske genialt om du lærer deg å bruke det skikkelig.

Ikke medforstørrende retikkel kalles for SFP (Second Focus Plane), dette kan ikke brukes til avstandsbedømming, da størrelsen på retikkelet alltid er likt. Dette vil si at opp en skrur opp forstørrelsen, vil størrelsen på retikkelet alltid være likt. Det er mange som liker dette, på grunn av at om du skyter med høy forstørrelse så vil ikke retikkelet dekke så stor del av målet. Når det kommer til hva en bør velge, anbefaler jeg at kjøperen prøver begge deler. Her er det smak og behag som gjelder.

I nyere tid har det også blitt mer og mer populært med lys i retikkelet. Dette kan være en lysprikk i senter (#44), at hele trådkorset lyser (#63) eller at det ikke er noe trådkors, kun en lysende prikk (#0).

Om du ønsker lys eller ikke, er en smakssak. Jeg har hatt det, men kom til konklusjonen at jeg ikke brukte det. På kveldsjakten er det vel så godt å bare ha grove stolper i retikkelet. For eksempel et FFP #4. Det viktigste jeg har å si om lys i retikkelet at bruk penger på gode linser før du bruker pengene på lys. Altså, med mindre en ikke kjøper topp optisk kvalitet, så ikke kjøp med lys.

Så hvilken kikkert skal jeg velge?

Her er selvfølgelig økonomi et spørsmål. De fleste som kjøper kikkertsikte for første gang, ønsker gjerne et allroundsikte. For min del blir et europeisk sikte i størrelsen 1.5-6×42 det ultimate allroundsikte. Det har lav nok forstørrelse til å brukes på dette poster, samt at det kan brukes på kveldsjakten også. Dersom en går opp i prisklasse, kan en også få sikter med 6x zoom, slik som Swarovski Z6. Dersom en skal jakte mest i tette skoger, vil et 1-4×24 være å anbefale og skal en jakte på bøen vil et typisk 3-12×50/56 være å anbefale. Det går forresten en velkjent mye om at 56mm åpning ikke har noe for seg dersom man er over en viss alder. Dette vil jeg bare få sagt med en gang at er feil. Utgangspunktet for denne myten er pupillstørrelse. En ung person har gjerne 7mm som maksimal diameter på pupillen sin. Når en blir eldre klarer ikke pupillen å utvide seg så mye. Utgangspupillen regnes enkelt ved å ta objektivstørrelse delt på forstørrelse. For eksempel en 3-12×56 kikkert stilt på 8 ganger forstørrelse gir 56/8 = 7mm utgangspupille. Dersom brukeren er en eldre person, vil ikke øyet kunne ta opp hele denne utgangspupillen. Derfor mener enkelte at en eldre person ikke har bruk for en kikkert med 56mm åpning. Men ta et gitt eksempel der forstørrelsen står på 12. Da blir regnestykket 56/12 = 4,66, altså har den eldre jegeren bruk for 56mm åpning ved 12 ganger forstørrelse.

Hvilke merker skal jeg se på?

Nå kommer jeg ikke til å gå igjennom alle merkene som finnes på markedet, heller ikke kikkerter laget for langholdsjakt. Jeg kommer først og fremst til å nevne litt i forskjellige prisklasser og hva jeg anbefaler her.

Leupold kikkertsiktene gir deg god mekanikk, men ikke så gode linser. For bruk i dagslys, der det eneste som kreves er at kikkerten ikke sviker, har jeg ingen problemer med Leupold. Da gjerne en VX-3 som er en god kikkert til en rimelig pris.

Meopta Meostar er gjerne en liten outsider blant de europeiske siktene, men er samtidig kjent for å gi mye for pengene. Denne og spesielt Zeiss Classic er gjerne de kikkertene der du får mest for pengene.

Zeiss Victory og Swarovski er topp europeiske kikkerter. For en førstegangsjeger vil gjerne budsjettet blir litt for lavt til å ha råd til en av disse, men jeg nevner det fordi en ofte gjør gode kjøp på bruktmarkedet. En kikkert av disse merkene kan godt være 10 år gammel og ha topp optiske egenskaper om linsene fortsatt er fine.

Nå ble det bare nevnt fire merker her, men jeg mener at disse dekker det bruket som de fleste jegere har. Det finnes mange andre, ikke minst gode, merker der ute. Sjekk gjerne med din lokale forhandler om hva de har inne og som du kan se på. Husk forresten at å titte igjennom en kikkert i butikken sier deg lite om kvaliteten. En seriøs forhandler lar deg gjerne ta med deg kikkerten hjem for å kunne teste den i forskjellig lys og litt mer rolige omstendigheter enn de som er i butikken.

Som vanlig er det bare å spørre i kommentarfeltet om det er noe du lurer på, så skal jeg prøve å svare deg så godt jeg kan. Lykke til!

4 kommentarer på “Valg av kikkertsikte

 1. Nyskjerrigperen sier:

  Har lenge siklet på en Zeizz Victory 2,5-10×50 hva mener du om det? Skal brukes til Hjortejakt på vestlandet og reinsjakt.

  • hjortefall sier:

   Hei.
   Med Zeiss Victory gjør du ikke et dumt valg=) Når det kommer til åpning, så avhenger dette litt av hva du skal bruke den til. Skal du på bøjakt fungerer 50 åpning ypperlig,men skal du jakte kun i skog og bratte vestlandslier ville jeg personlig gått ned i åpning både for å spare vekt og for mindre forstørring. På reinsjakt blir det litt hipp som happ hva du velger. Noen liker høy forstørring, andre ikke. Selv vil jeg nok påstå at det er swaroen med 50 åpning jeg bruker absolutt mest.

   Mvh
   Håvard

 2. Tor sier:

  Hei. Jeg vurderer en å kjøpe en Vortex Viper HS kikkertsikte 4-16X50, BDC retikkel til rådyrjakt på østlandet. Jakfall mener det er en god skumringskikkert. Hva er ditt råd?

  • hjortefall sier:

   Hei, min erfaring med Vortex tilsier at de ikke er noe særlig til skumringskikkert. Til dagslys og langholdsskyting er de ypperlige, men faller fort igjennom når det begynner å bli mørkt ute. Jeg ville heller anbefalt deg å kjøpte brukt. Da tenker jeg på merker som Zeiss og Swarovski, disse kan du få for tilnærmet samme sum brukt som Vortex’en ny. Meopta kan også godt brukes, da gjerne med 56mm åpning.
   Det å måtte gå hjem under måneskinnsjakten fordi du ikke ser noe, mens kompisen din fortsatt kan sitte ute, er aldri gøy.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s