Valg av salongrifle

I forbindelse med innlegget Valg av ny rifle har jeg fått spørsmål om å lage et eget innlegg med valg av salongrifle. Som jeg skrev i det forrige innlegget, burde alle ha en salongrifle. Dette innegget blir også skrevet med hensyn på den ferske kjøperen, som ikke har så stor oversikt over hvilke rifler som finnes der ute. Jeg kommer her til å snakke om våpen av kaliber .22Lr. Nå har jeg ikke prøvd alle våpen i .22lr og kommer kun til å snakke om dem jeg har prøvd, eller tafset på i butikk. Dette er fordi jeg ikke ønsker å synse utifra hva jeg har lest på nett, men etter hva jeg faktisk har testet og gjort meg opp mine egne meninger om.

Det første en fersk kjøper bør vurdere, er om han ønsker halvauto eller bolt.

Dersom en ønsker halvauto, må en tenke på at disse som regel har dårligere presisjon enn boltrifler. Når det kommer til hvilken halvautorifle man ønsker, sliter jeg med å finne argumenter for noe annet enn en Ruger 10/22. Jeg vet om enkelte som sverger til Remington 597, jeg har hatt en selv og vil si at å kjøpe e 597 er å kjøpe seg et problem. Det finnes også andre typer halvauto, men siden prisen ikke er så forskjellig, anbefaler jeg konsekvent 10/22. Ruger 10/22 kommer nå også som takedown versjon. I skrivende øyeblikk har importøren Våpen Søylen ikke fått de inn enda, men de er på vei! Takedown vil si at den er delbar, uten bruk av verktøy, som gjør den genial til å dele og ta med i sekken.

En annen fordel med Ruger 10/22 er at utvalget av oppgrderingsutstyr er tilnærmet uendelig. Av oppgraderinger som bør gjøres, anbefaler jeg sterkt å gjøre noe med avtrekket. Her kan en enten kjøpe et helt nytt avtrekk, kun noen vitale deler, eller pusse litt på det selv dersom en vet hvordan avtrekket fungerer.

Dersom en ønsker boltrifle, blir det fort litt vanskeligere for meg å anbefale hvilken rifle en bør kjøpe. Her må en ofte se litt på budsjett, og bruksområde. De vanligste riflene er Brno mod2, CZ 452, CZ 455, Sako Quad og Anschütz. I tillegg kommer rettrekkeren Browning t-bolt, som er en spennende rifle, men ikke så vanlig her på berget. For enkelte grovkalibrete rifler, som Sauer og Blaser, kan en også kjøpe 22lr sett til. Dette gir meget god trening med jaktvåpenet ditt, siden et 22lr-løp raskt straffer deg ved avtrekksfeil.
Brno mod 2 og CZ 452 er tilnærmet like rifler. Dette er ofte gode bruktkjøp, siden et 22lr-løp blir sjeldent utskutt. CZ 455 og Sako Quad er systemrifler. Dette vil si at en kan kjøpe flere løp til våpenet uten at det går utover antall våpen i garderoben. Desverre leveres ingen av disse i links. CZ har sagt at 455 skal komme i lings, men jeg vet ikke noe om dato for dette enda. Alle disse våpnene er gode rett fra fabrikk, og trenger sjeldent oppgraderinger, men å betale en børsemaker 500kr for å fikse litt på avtrekket anbefales.

For 22lr-skytteren som ønsker det lille ekstra, kommer en ikke utenom Anschütz. Dette er fantastiske rifler, som jeg personlig har blitt meget glad i. En skal derimot være obs på å kutte løpet ved monteringer av lyddemper, siden løpet har en liten trangboring for å forbedre presisjonen.
Det er også ofte annonser på finn om savagerifler fra jaktdepoet til gode priser. Jeg vil her anbefale at kjøperen klår litt på disse riflene før evt kjøp. Dette er fordi riflene kommer med såkalt accutrigger, jeg liker den ikke!

Når en til slutt har valgt seg den riflen en vil ha, så anbefaler jeg selvfølgelig lyddemper. En må være obs på at om løpet kappes for mye, kan hastigheten på kula bli så høy at en vil slite med å få kulen til å gå under lydens hastighet (ca.330m/s).
Så er det bare å gå til sin lokale forhandler og kjøpe mye forskjellig ammunisjon. De fleste rifler har en type ammo som den liker best. Dette kan variere, og er noe en må prøve selv. En tommelfingerregel er at dyr ammo som regel er bedre, så her er det opp til den enkelte skytter å velge selv hva h*n prioriterer.

Til slutt, lykke til med valg av våpen! Skulle det være noen spørsmål, bare skriv i kommentarfeltet, så skal jeg prøve å svare så godt jeg kan.

Dette innlegget ble publisert i Nyheter.

5 kommentarer på “Valg av salongrifle

 1. Bjørn sier:

  Hei

  Eg har prøvd enkelte av CZ riflene og har ennå tilgode å finne ei med godt avtrekk, som oftast er det litt for mykje kryp. Veit du om Timothy eller nokon andre leverer avtrekk til CZ’en og i så fall er monteringa enkel?

 2. Ture Bjørgen sier:

  Hei
  Har nettopp anskaffet Brno mod 2 1977 mod. Har kjøpt 1″ kikkert til den, men sliter med å finne ringer for å montere den. Problemet er at de er akkurat for lave for bolten på sluttstykket. Kjøpte warneringer og high modellen (0.52″) er akkurat slik at bolten såvidt tøtsjer kikkerten nå den er helt tilbaketrukket. Den smyger med 1-2mm klaring i starten. Er ikke veldig våpenerfaren. Så spørsmålet mitt er: finnes det ringer som er noen mm høyere enn 0.52″, og er det et problem at bolten såvidt smyger kikkerten?
  Mvh
  Tbjorgen

  • hjortefall sier:

   Heisann. Antar du mener at hevearmskulen trekker okularet? Jeg har ihvertfall hørt om slike problemer tidligere. I så fall finnes det litt forskjellige løsninger, og hvilken du velger får egentlig være opp til deg. Det går ihvertfall an å få tak i extra high ringer, slik at du kan få plass. Du kan også få børsemaker (eller selv om du kan) til å bøye vinkelen på hevearmen slik at den går klar, eller kjøpe en kikkert med mindre okular.
   Håper dette var litt til hjelp.

   Mvh

   Ole

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s