Hundeutstilling, Tips og Triks for deg som er ny i ringen!

Når en har meldt seg på en hundeutstilling, er det ofte en del spørsmål som dukker opp når det kommer til hva en må ha med seg, hva du som eier må kunne, hva hunden må klare, og ikke minst hva du kan gjøre for å innfri de forventninger du har satt deg på forhånd. Her skal jeg komme med en del tips og triks for å gjøre første utstillingen til god opplevelse for både deg og hunden.

Forarbeidet til en utstilling er like viktig som selve utsillingen. Hunden din må kunne trave lett ved din venstre side, både i sirkel og i trekant. Det kan være lurt å starte tidlig med denne treningen, slik at hunden din kan dette til utstillingsdagen. På våre hunder starter vi allerede med dette i 8 ukers alderen, korte treningsøkter med mye ros og skryt når hunden får det til. Ringtrening i lag med andre hunder er også et godt tips, da det ofte kan gå greit å få hunden til å gå fint ved din side når du er alene med den, men når det er andre hunder til stede kan den bli ufokusert. En annen ting som er viktig å trene på er det å «vise frem» hunden. Altså at hunden skal stå pent foran dommeren. Når hunden skal vises frem skal forbena stå parallelt sett forfra, bakbena skal også stå parallelt, men disse skal stå litt ut i bakkant av kroppen. Dette avhenger litt fra rase til rase, så det kan være en ide å sjekke rasestandard for akkurat din rase. På selve utstillingsdagen er det viktig å gå over pels, se at den ikke er skitten, og klippe klør.

Hva er lurt å ha med seg på utstillingsdagen?

Det viktigste verktøyet du har med deg på utstillingsdagen er kobbelet. Dette skal være så nøytralt så mulig og helst i hundens farge slik at det ikke tar fokus vekk fra hunden. Det kan også være lurt å ha med seg stellesaker til pels, vannskål, godbiter og et bur. Det kan ofte ta lang tid før dere kommer inn i ringen, og da er det greit å ha hunden i buret sitt. Den føler seg ofte tryggere der, og blir mindre stresset.

På utstillingsdagen.

Når utstillingsdagen endelig er kommet skal skal hunden bedømmes. All bedømmelse skjer rasevis, og hanhundene klasse for klasse dømmes først. Tispene dømmes på samme måte etterpå. Det første som skjer er at alle klassens hunder blir kalt inn i ringen, på denne måten kan dommeren få et førsteinntrykk av hundene både stående og i bevegelse. Så er det tid for en og en hund. Nå blir hundene kalt opp etter katalognummer. Først stiller du opp hunden pent foran dommeren. Nå skal dommeren måle, sjekke tenner, ører, bryst, pels og hale. Så skal dere gå noen runder i ringen, enten i trekant eller i sirkel, slik at dommeren kan observere hunden både forfra, fra siden og bakfra og se på beveglser, smidighet etc. Til slutt er det tid for å stille opp hunden igjen foran dommeren, nå er det viktig at hunden står så pent den kan med bredsiden til dommeren. Dommeren dikterer kritikken til sekretæren, som leverer kritikksjema samt sløyfe til deg. Her vil du få vite om du er ferdig for dagen eller ikke.

Får du rød sløyfe må du inn i ringen igjen å konkurere om 1. – 4. plass. Hunder som i tillegg oppnår rosa sløyfe CK altså cert kvalitet må senere ut i ringen å konkurrere om beste hannhund (BHK) og beste tispe (BTK). Det er her du konkurrerer om certet, hvor det kun deles ut et tispe cert og et hannhund cert i hver klasse. Disse får en nasjonalfarget sløyfe. Certene er en nødvendighet hvis du skal konkurrere om et eventuelt championat.

Så er det tid for tildeling av BIR (best i rasen) og BIM (best i motsatt kjønn). Her konkurrerer vinneren i klassen BHK mot vinneren i BTK, hvor vinneren blir tildelt BIR og taperen får BIM. På mange utstillinger er det ofte flere raser, da vil vinneren av hver rase konkurrere mot andre hunder i samme gruppe, og vinneren her blir BIG (best i gruppe). Denne hunden skal til slutt ut i selve finalen å konkurrere mot vinnerene av de andre gruppene om tittelen BIS (best in show).

Sløyfer og premiering

  • Excellent = rød sløyfe
  • Very good = blå sløyfe
  • Good = gul sløyfe
  • Sufficient = grønn sløyfe
  • 0. premie = grå sløyfe
  • KIP (kan ikke premieres) = brun sløyfe

Konkurranseklasse:

  • 1.plass = rød sløyfe
  • 2.plass = blå sløyfe
  • 3.plass = gul sløyfe
  • 4.plass = grønn sløyfe

Husk at utstilling skal være en artig og god opplevelse for både deg og hunden. Om hunden ikke fylle forventingene dine, så ikke stress. Øvelse gjør mester.

Lykke til.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s