I Hegn etter Villsvin

 

Bjørkvik Säteri

I høst ble jeg invitert med på villsvinjakt i sverige, noe jeg gledet meg stort til, helt til jeg hørte det var hegnjakt det hele dreide seg om. Jeg har alltid vært relativt kjølig til selve ideen hegnjakt. Å jage på inngjærede dyr har aldri helt slått meg som en jaktform som passer meg. At dyrene er ville hadde jeg jo selvsagt også mine tvil til, men jeg har jo tatt feil før, så jeg dro av gårde. Det angrer jeg ikke på.

Vi ankom Bjørkvik säteri sent torsdagskveld, og fikk info om hva som var lov å skyte, og hva som ikke var lov å skyte i de forskjellige hegnene. For oss som var der for å skyte villsvin var det eksempelvis ikke lov til å skyte sugger, mens alt annet var fritt vilt. Så var det bare til å komme seg i seng for å få noen timer på puta før det braket løs.

Fredag

Dåhjort i fart

Dåhjort i fart.

Klokken seks fredagsmorgen ble vi alle kjørt ut i mørket på våre respektive plasser. Jeg ble plassert i et jakttårn med utsikt over et stort jorde. Under meg gikk det en grusvei som ble brukt til å plassere ut jegere. Og det var nettopp på denne veien de første dyrene dukket opp etter en kort halvtime. Ned veien fra venstre for meg dukket det plutselig en sauelignende skapning dukket frem. Det var en stor mufflon bukk, noe hverken jeg eller lommeboken var villig til å prøve oss på. I grålysningen begynte det virkelig å livne til rundt tårnet jeg satt i, og både dåhjort og en stor kronhjort stilte seg lagelig til, men grisen som jeg var ute etter glimret med sitt fravær.

Etter en god frokost, var det ut igjen, men også denne turen ble resultatløs for meg, selv om andre hadde bedre hell. Det ble i alt skutt 3 dåhjort, og en gris denne dagen. Selv hadde jeg ikke sett snurten av noen for for villsvin, og begynte nå å ane at dette kom til å bli vanskeligere enn tidligere anntatt.

Lørdag

Lørdagsmorgen var jeg klar til nye utfordringer. Jeg ble enig med en av guidene at han skulle ta meg med på snikjakt i et annet hegn enn det jeg hadde sittet i dagen før. Etter et kvarters kjøring stoppet vi i kanten av hegnet å gjorde oss klar. Det var fortsatt lite skytelys, så vi satt i kanten av et jorde å ventet. Etter hvert som det lysnet ble vi vàr en bevegelse 50 meter ute på jordet, og en fin gris kom travende mot oss. Grisen har ekstremt dårlig syn, men det den mangler i syn tar den igjen i luktesans. På ti meter fikk den færten av oss og tverrvendte. Den satt av gårde i en fart som jeg aldri trodde var mulig for slike dyr. Vi begynte stille å rolig å bevege oss inn i skogen, og flere sjangser bød seg, men som alltid stod dyret feil til, eller det var feil type dyr. Etter endt jakt var resultatet fremdels null gris på undertegnede, men nå hadde jeg nå i hvertfall sett sorten.

Mitt første Villsvin

Mitt første Villsvin.

Etter lunsj stod driv jakt på programmet. Vi fikk tildelt hvert vårt tårn. Her var det inndelt i trygge soner, hvor en på blå sone kunne skyte, mens en på rød sone måtte holde skuddet igjen. Hundene ble sluppet, og var ute i los etter noen få minutter. En halvtime gikk, mens losen gikk frem og tilbake uten å nå frem til postrekken. Men så løsnet det, og det smalt fra nesten samtlige poster. Alle utenom min. Den ene grisen jeg så ble felt på naboposten. Motet mitt begynte å svikte, morgenen etter skulle vi reise, så dette var siste sjangs for å skyte en gris. Attpåtil ble det meldt over radio at drevet gikk mot slutten. Men så ble jeg var en bevegelse rett foran tårnet. En grei galte kom løpende på skrå nedover mot meg. Rifla satt til skulderen automatisk, og sikringen ble skjøvet frem i bevegelsen. tråkorset ble plassert et stykke foran bogen på dyret for å kompensere for fart. Skuddet gikk, men ingen tegn til reaksjon. Nytt skudd ble matet inn, og ble sluppet enda lenger foran. Men selv da sprang den fortsatt. Et skudd igjen, og nå var grisen rett under tårnet. Siktepunktet ble lagt på snuten, og endelig tumlet galten overende. Min første gris var et faktum. Middagen den kvelden smakte ekstra godt.

Søndag

De som ville kunne jakte også søndags morgen, men jeg hadde fått det jeg var ute etter, en galte på 110kg. Villsvinjakt i hegn var jeg i starten veldig skeptisk til, men etter endt helg hadde jeg et nytt syn på saken. Det var ikke bare å dra ut å skyte villsvin, det måtte jobbes for de. Etter opptelling hadde vi skutt 13 villsvin, 4 dåhjorter og 1 mufflon denne helgen på 12 mann. Tur til neste år er allerede bestillt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s