Rådyrjakt med Buttolo


I våres fikk jeg forespørsel om å jakte rådyrbukk på et terreng like øst for Lillesand. Siden jeg ser på bukkejakten som noe av det mest spennende så var jeg ikke sen med å si nei.

Terrenget består av både innmark og utmark, og skal ha godt med dyr. Dessverre ble det i fjord observert gaupe, og antall dyr de lokale har sett har gått kraftig ned. Om dette er en sammenheng, eller om det er vinteren som har tatt knekken på dem, vet jeg ikke.

Siden dette var et terreng jeg ikke var noe godt kjent i, brukte jeg mye tid på å bli kjent. I juni og juli var jeg mye nede for å observere og kartlegge hvordan jeg skulle gå frem.

De lokale var meget hjelpsomme når jeg spurte om hjelp, så både detaljert kart over området,  samt tips om hvor det var skutt dyr før ble gitt. Det som derimot uroet meg, var at det ikke var observert noen bukker.

Jeg gikk gode turer rundt i terrenget flere ganger for å se etter spor av bukk. Etter hva jeg kunne lese av feiemerker og spor, var det snakk om to bukker som hadde revir innenfor det området jeg så på som jaktbart. Siden det er tykk vegitasjon der, ville det beste være om jeg kunne fått dem ned på noen av markene.

Den ene bukken, som jeg antok var den største, hadde et revir som dekket det største jordet (ca 100x200m).

Like nord for dette reviret var det et mindre som jeg antok at tilhørte den mindre bukken. Eneste stedet jeg kunne få en god skuddsjanse på denne, var på et lite hogstfelt på ca 30x30m.

Selv om det ikke var observert bukk her før i år, ble jeg ganske optimistisk!

Måten jeg tenkte å jakte på var lokkejakt med Buttolo. Dette er den gode gamle lokken som har fantes i mange år, og som både er elsket å hatet. Det finnes flere typer lokker på markede, men fra tidligere år har jeg hatt god erfaring med denne.

Selv har jeg best erfaring med kun bruk av kontaktlyder. Disse lager du ved å kun trykke lett ned på midten av belgen for å lage en liten pipelyd. Kjenner flere som sverger til angst og hetslyder, men jeg har aldri har noen suksess med disse.

Måten jeg lokker på er altså:

Venter ca halvtime fra jeg kommer på post, til jeg begynner å lage lyd.

Så piper jeg 2 pip i takt med hvilepuls.

3-4min pause

4 pip

3-4min pause

4 pip

3-4min pause

4 pip

15min pauser

2 nye pip

3-4min pause

4 pip

Osv.

Det som jeg ser på som vel så viktig, er pausene. Har sett og hørt flere som har trykket som villmenn på buttoloen i håp om at dyrene skal komme løpene frem. Dette er jeg skeptisk til, da jeg aldri har hørt dyr i skogen lage så mye lyd.

2. august dro jeg så ned igjen til hytta. Jeg tok meg en rask tur ut til terrenget der jeg så nye feiemerker, samt spor. Så jeg var ikke lengre i tvil om at det fantes dyr her.

De neste dagene brukte jeg på å rydde poster, samt rydde adkomstveier. Her ble all kvist i synsområdet på posten ryddet vekk, samt at jeg laget meg en sti til hver post, slik at jeg kunne være så stille som mulig.

Jeg gjorde klar ganske mange poster, da jeg ikke visste hvor vinden ville komme fra. Ved å ikke binde meg til en eller to poster, kunne jeg velge mye mer etter hvordan det så ut den aktuelle dagen.

Våpenvalget ble en Sauer 202 jaktmatch i 6.5×55 med 10.1grams ferdigladet Norma Oryx. Jeg bruker A-Tec Maxim lyddemper for å unngå munningsglimtet. Denne har jeg hatt god erfaring med tidligere, samt at den er meget presis! Rådyret er ikke store blinken, så for meg går presisjon før kulekonstruksjon på denne jakten.  Kikkerten var en Meopta Meostar R1 3-12×56.

Så ble det 10.august og jeg var oppe kl4, strengt tatt hadde jeg aldri sovet, bare gledet meg. Ute var det bekmørkt og en nordøstlig vind. Jeg hadde på forhånd bestemt meg for å gå etter den trolig største bukken, da jeg så på den som mer villig til å komme på lokken enn den mindre.

Posten min denne dagen ville bli på sørvest-siden av det store jordet.

Da jeg hadde parkert bilen, listet jeg meg lydløst mot posten. Det var overskyet ute og så godt som helt mørkt. Jeg var derfor veldig glad for arbeidet jeg hadde gjort med å rydde sti. Posten ble lett funnet og jeg satte meg rolig ned på bakken med god oversikt, samt mye busker bak meg for å unngå silhuett.  Slik ble jeg sittende i ca en halvtime i påvente av lysningen.

Like før skytelyset kom, begynte jeg med lokkingen. Det blåste ganske mye, så jeg hadde problemer med å høre noe. Jeg skulle til å gå i gang med runde nr2 av pipingen..

Da kom bukken hoppende ned fra skogen på venstre side, akkurat der jeg hadde forventet den!  Den stoppet opp og så rett mot meg. Det var ikke tvil om at den hadde lokalisert hvor lyden kom fra. Lydløst og veldig rolig trakk jeg opp rifla mens bukken bare sto der. Jeg tenkte at enten så stikker den, eller så må skuddet gå ganske så raskt.

Dessverre begynte den å bevege seg før jeg fant den i trådkorset. Det som overrasket meg her, og som fikk pulsen til å øke, var at den gikk nå rett mot meg! Jeg satt fortsatt med rifla og trådkorset hadde funnet dyret. Pga retningen var det umulig å få til et rent bogskudd, så jeg satt å fulgte det med. Når dyret var kommet ca 10 meter ifra meg, gikk det plutselig til min venstre. Når hele kroppen var vridd gjorde jeg et lite bjeff og skuddet gikk i det øyeblikket dyret stoppet.

Dyret viste godt skuddtegn, men stakk rett opp mot skogen som den kom fra. Jeg ladet raskt om og hørte etter. Jeg hørte et par kvister knekke i det dyret ankom skogen, men så ble det stille. Etter 5 min, gikk jeg mot der som dyret hadde løpt. På veien bort, markerte jeg skuddstedet, i tilfelle ettersøk. Dette var ikke nødvendig, da jeg så dyret ligge dødt like innenfor trefeltet. En flott 6tagger.  Jakten hadde begynt bra!!

Selv har jeg best erfaring med morgenjakten på lokk, men jeg var ute både morgen og kveld, uten å få tak i den mindre bukken.

Kvelden den 13.august satt jeg på en av skogpostene mine og lokket da jeg hørte et dyr ruse mot meg fra siden. Jeg satt under et berg med vinden imot. Det gikk et fint dyretråkk rett forbi meg, som jeg nå antok at dyret ville komme i. Rifla ble hevet mens lyden økte.

Dessverre tok dyret en liten sti opp på berget bak meg. Her begynte det å feie å grynte. Så ble det helt stille. Sannsynligvis hadde den fått lukten av meg og så forsvunnet lydløst. Uansett var dette en flott naturopplevelse! Samt at jeg regnet med at dette dyret ikke likte å gå ut på åpne flater, så her måtte det smygjakt til.

Neste dag lot deg terrenget hvile, samt at jeg studerte kartet etter smygruter. Måten jeg skulle jakte på nå, var en kombinasjon av lokk og smygjakt. Det vil si at jeg går med buttoloen og piper litt mens jeg går. Poenget er at lydene jeg lager når jeg går, skal høres ut som ei rågeit. Med denne metoden trenger du ikke å gå så stille som mulig, men heller huske på gode pauser. Da dyret plutselig kan komme mot deg.

Neste dag stod jeg igjen opp tidlig for å begynne smygingen. Vinden kom nordfra, så jeg begynte med gjorde jeg hadde skutt den første bukken og gikk nordover. Turen gikk veldig rolig, og jeg satt meg ofte ned. Et pip med buttoloen hvert 10. minutt. Etter en time var jeg kommet til revirgrensene og sansene ble satt på høygir.

Etter å ha kommet over en haug, så jeg nedover et åpent granfelt, så lå i en dump. Kikkerten ble tatt frem og øver på andre siden sto plutselig dyret og gresset. Avstanden var ca 150 meter. Men til tross for at træne stod et stykke fra hverandre, var det mye kvist i veien og jeg tok ikke sjansen på skudd.

Jeg listet meg så ned over for å komme i bunnen av dumpen. Herifra ville det bare være ca 50 meter til dyret. Det gikk heldigvis et dyretråkk nedover, slik at jeg kunne snike så stille som mulig. Dyret ble hele tiden observert, for å sjekke om det hadde oppdaget meg. Da jeg var kommet ned i dumpen, hadde jeg rent skuddfelt. Jeg gikk ned på kne og lente armen mot et tre for skikkelig støtte. Dyret sto skrått mot meg, men med godt nok vinkel til dødelig skudd. Dyret hoppet i det jeg traff det, for så å gå rett i bakken.

Jeg ble sittende for å se om det reiste seg igjen, men dødt var det. Skuddet hadde gått akkurat som forventet. Da jeg kom bort, så jeg at det var et større dyr en først forventet. En flott 4tagger!

Noe flere dyr ønsket jeg ikke å jakte på, da terrenget ikke er så stort, og jeg fikk beskjed om at det var bare å komme igjen neste år. Da vil jeg trolig prøve en annen type lokk, for å se hvordan det fungerer.

Testrapporter vil selvfølgelig komme.

Har du noen erfaringer/spørsmål om lokkejakt på bukk, skriv i kommentarfeltet.

 

Én kommentar på “Rådyrjakt med Buttolo

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s